Dünya

’80 yaşın üzerindeki yaşlılara COVID-19 aşısı yapılmamalı’

80 yaşın üzerindeki kişilerin daha zayıf bir bağışıklık sistemine sahip olduklarını ve yan etkiye daha yatkın olduklarını söyleyen Çinli bilimsel kaynak, ‘bu nedenle, yaşlıların bağışıklık sistemlerini iyileştirmek için ilaç almaları önerilmelidir’ dedi.

Pekinli bir immünolog, Cuma günü Çin yayın organı Global Times'a yaptığı açıklamada, dünyada en çok Pfizer tarafından kullanılan mRNA tabanlı COVID-19 aşısının yaptırılmasının askıya alması gerektiğini çünkü bu yeni teknolojinin geniş çaplı kullanımda veya herhangi bir bulaşıcı hastalığı önlemekte güvenli olduğunun kanıtlanamadığını söyledi. 

İsminin açıklanmasını istemeyen Çinli immünolog, ‘yaşlılara, özellikle de 80 yaşın üzerindekilere herhangi bir COVID-19 aşısı yaptırmaları önerilmemeli’ dedi.

80 yaşın üzerindeki kişilerin daha zayıf bir bağışıklık sistemine sahip olduklarını ve yan etkiye daha yatkın olduklarını söyleyen bilimsel kaynak, ‘bu nedenle, yaşlıların bağışıklık sistemlerini iyileştirmek için ilaç almaları önerilmelidir’ dedi.

Çin, aşıların klinik denemeleri sırasında 60 yaş ve üstü ve 18 yaş ve altı kişilere ilişkin istatistiklerin nispeten düşük olması nedeniyle, 18 ile 59 yaşları arasındaki kişiler için aşılamaya başladı. Kimliğinin gizli kalmasını talep eden Pekin’den bir başka sağlık uzmanı ‘iki grup için [gençler ve yaşlılar] etkinliği ve yan etkileri tam olarak belirleyemiyoruz’ dedi.

Çinli sağlık uzmanları, Norveç ve diğer ülkelere, 23 yaşlı Norveçlinin ölümünden sonra aşıların güvenliğinin belirsizliği nedeniyle, Pfizer gibi şirketler tarafından üretilen mRNA tabanlı COVID-19 aşılarının kullanımının askıya alınması çağrısında bulundu. 

Çinli immünolog, yeni mRNA aşısının aceleyle geliştirildiğini ve bulaşıcı hastalıkların önlenmesi için daha önce hiç büyük ölçekte kullanılmadığını kaydederek, Norveç'teki ölüm olaylarının da mRNA tabanlı COVID-19 aşılarının etkinliğinin beklendiği kadar iyi olmadığını kanıtladığını söyledi.

Norveç İlaç Ajansı web sitesinde ölümlerle ilgili yapılan açıklamada, "Şimdiye kadar bunlardan 13'ü değerlendirildi. Yaygın yan etkiler, zayıf bünyeli yaşlı insanlarda ciddi bir seyre katkıda bulunmuş olabilir" denildi.

Tüm ölümler huzurevlerindeki zayıf, yaşlı hastalarda meydana geldi. Norveç medyası NRK'nın bildirdiğine göre, hayatını kaybedenlerin hepsi 80 yaşın üzerinde ve bazıları 90 yaşın üzerinde.

Norveç'te AB'de geçici onay alan BioNTech / Pfizer ve Moderna tarafından mRNA teknolojisi ile geliştirilen iki COVID-19 aşısı kullanılıyor.

Norveç, aralık ayının sonunda toplu bir aşılama kampanyası başlattı ve 85 yaşın üzerindeki en yaşlı vatandaşlara ve bakımevlerinde yaşayanlara ilk olarak aşı yapıldı.

Norveç İlaç Kurumu, geçici onay alan aşı çalışmalarda yan etkilerin 85 yaşın üzerindeki çok az kişiyi kapsadığını ve herhangi bir yan etkinin bu yaş gruplarını nasıl etkileyeceği konusunda çok az şey bilindiğini kabul etti, ancak ‘65 yaşın üzerindekiler ve çok daha yaşlı olanlarda yan etkilerin aynı olacağını varsayıyoruz’ yorumunu yaptı.

Çinli uzmanlar, ölüm olayının bu kişilere yapılan aşılarından mı yoksa önceden var olan diğer koşullarından mı kaynaklandığını anlamak için dikkatlice değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Wuhan Üniversitesi'nden virolog Yang Zhanqiu Cuma günü Global Times'a yaptığı açıklamada, ölümlerin aşılardan kaynaklandığı kanıtlanırsa, Pfizer aşısının ve diğer mRNA aşılarının etkisinin beklendiği kadar iyi olmadığını göstereceğini söyledi. 

MRNA aşıları, insan hücrelerine bir bağışıklık tepkisini tetikleyecek bir protein yapmayı öğretir ve bağışıklık tepkisi, gerçek virüs vücuda girerse insanları enfekte olmaktan koruyabilir.

Bu arada, toksik maddeler mRNA aşılama süreci boyunca gelişebilir; Yang, bu nedenle aşıların güvenliğinin tam olarak sağlanamadığını söyledi.

Yang, Çin'deki daha olgun bir teknolojiye sahip olan inaktif aşılar [öldürülmüş virüs taşıyan aşılar] için durumun böyle olmadığını kaydetti.

Kaynak: Global Times

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın