Dünya

DSÖ ekibinin Wuhan'daki soruşturmasından ne çıkabilir?

Corona virüsün kökenleriyle ilgili uzun zamandır beklenen Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) araştırması nihayet yapılıyor.

Corona virüsün kökenleriyle ilgili uzun zamandır beklenen Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) araştırması nihayet yapılıyor.

Çin DSÖ'nün geçen yılki ziyaret taleplerini defalarca erteledi ve hatta bu ay 10 kişilik uzman ekibin gelişini bir hafta öteledi.

Virüs ilk kez Aralık 2019'da tespit edildiğinden beri neden Çinli bilim insanlarından virüs hakkında pek bir şey duymadığımızı merak ediyorsanız, bu Çin hükümetinin bu konudaki araştırmaları yayınlamaya koyduğu sıkı kısıtlamalardan kaynaklanıyor olabilir.

Aralık ayı sonlarında bir Associated Press araştırması, virüsle ilgili araştırmaları yayınlamak için Çin'de kabine düzeyinde bir görev gücünün onayına ihtiyaç duyulduğunu ortaya çıkardı. 

Wuhan'daki yayınlanmamış çalışmaların geçtiğimiz yıl DSÖ uzmanları için kurtarıldığını umabiliriz. 

Peki bu soruşturmadan ne bekleyebiliriz? 

DSÖ ekibindeki 10 misafir uzman arasında zoologlar, solunum uzmanları ve bulaşıcı hastalıklar uzmanları yer alıyor. Ancak DSÖ üyeleri iki hafta boyunca doğrudan otel karantinasında kalacaklar. Bu süre zarfında, Çinli meslektaşlarıyla daha fazla video görüşmesi yaparak çalışmalarına devam edecekler. Ekibin daha sonra, Wuhan'daki hastaneleri, laboratuvarları, ıslak pazarları ve diğer ilgili yerleri ziyaret etmek için kabaca iki haftası bulunuyor.

Sınırlı bir son tarih ve soruşturmaya dahil olan sınırlı uzmanla beklentiler yüksek değil. DSÖ sözcüsü Margaret Harris, ABC Radio National'a "Bu görevden sonra daha iyi sorularımız olacağını umuyoruz. Bu, çalışmanın sonraki bölümleriyle nereye gitmemiz gerektiğini açıklığa kavuşacak ancak saha çalışmasının bu özel kısmından sonra sihirli cevaplar almayı beklemeyin" dedi. 

Wuhan'a giden uzmanlardan Avustralyalı virolog Dominic Dwyer da sadece ‘virüsün gerçekten Wuhan'da mı başladığı, yoksa başka bir yerde mi başladığı, ancak daha sonra Wuhan'da mı yayıldığına dair çok daha iyi bir göstergeye sahip olabiliriz. Bir hayvan kaynağından mı geldi ve eğer öyleyse, hangisi? Bütün bunlarda laboratuvarların rolü neydi? Sanırım bu konularda daha iyi bir fikrimiz olacak" yorumunu yaptı.

Çin'in şu ana kadarki takındığı tavır, araştırmanın tamamen şeffaf bir soruşturma olmayabileceğini gösteriyor.

Bilim insanları siyasetten ne kadar uzak durmaya çalışırlarsa çalışsınlar, başından beri siyaset pandeminin hep içindeydi.

Çin’in devlet haber ajansı Xinhua geçen yıl, virüsün farkında olmadan yayılmasına yardımcı olan erken yanlış adımlardan ve yapılan örtbaslardan arınmış olarak, Çin'in salgına verdiği tepkinin temizlenmiş bir zaman çizelgesi yayınladı.

İlk günlerde Wuhan'dan haber vermeye çalışan blogcular ve bağımsız sesler gözaltına alındı veya hapse atıldı.

Hükümet medyası da virüsün Çin'e yurt dışından geldiği fikrini desteklemek için rutin olarak izole çalışmaları veya teorileri gündeme taşıdı. 

Ancak, virolog Dwyer’a göre DSÖ araştırmasıyla laboratuvar örneklerinde veya keşfedilmemiş araştırma yollarında eksiklikler tespit edilirse DSÖ ekibinin Çin’e bir miktar olumlu baskı sağlayabileceğinden umutlu.

Dominic Dwyer, "İnsanlar, siyasi veya diğer endişelerden dolayı bu tür bir araştırma yapmak için suskunsa, DSÖ, işin yapılması gereken yere ışık tutabilir" dedi.

Kaynak: ABC News
 

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın