Dünya

Dünyadan kısa kısa…

Dünyadaki son gelişmeler:

John Lee, Hong Kong'un İngiliz yönetiminden Çin yönetimine devrinim 25. yıldönümünde Hong Kong'un yeni genel müdürü olarak resmen göreve başladı. Lee, ülkenin kolluk ve güvenlik güçlerinden devlet yönetime geçen ilk liderdir. Törenin ardından Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, "bir ülke, iki sistem" formülünü savunan bir konuşma yaptı. Perşembe günü İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Çin'i bölgedeki sözlerini tutmamakla suçladı.

Amerika Yüksek Mahkemesi'nde ilk siyah kadın yargıç yemin etti

Ketanji Brown Jackson, Amerika Yüksek Mahkemesi'nde ilk siyah kadın yargıç olarak yemin etti. Jackson emekli liberal Yargıç Stephen Breyer'in yerini aldı. Yüksek Mahkeme’deki 6’ya 3 muhafazakâr çoğunluk gene de korunuyor. Amerikan Yüksek Mahkemesi’ndeki muhafazakâr yargıçlar Çevre Koruma Ajansı'nın yetkisini sınırladı, kürtaj hakkını ortadan kaldırdı, silah yasalarını gevşetti ve kilise ile devlet arasındaki ayrımı aşındırdı. 6 muhafazakâr yargıç ülkede tartışmalı bir süreç yaşanmasının mimarları olarak anılıyor.

Rusya Odessa'da bir apartmanı bombaladı: 1'i çocuk 18 kişi öldü

Rusya'nın Ukrayna'nın güneyindeki liman kenti Odessa yakınlarında bir apartman binasına ve bir rekreasyon merkezine düzenlediği füze saldırılarında aralarında bir çocuğun da bulunduğu 18 kişi hayatını kaybetti. Saldırı, Rus kuvvetlerinin Karadeniz'deki Ukrayna topraklarının küçük ama stratejik açıdan önemli bir  parçası olan Yılan Adası'ndan çekilmesinin ardından yapıldı. Rusya, çekilmenin bir "iyi niyet jesti" olduğunu iddia ederken, Ukrayna işgalcileri geri çekilmeye zorladığını ileri sürüyor.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsveç'in Türkiye'nin terörle suçladığı 73 kişiyi iade etmesini talep etti. Türkiye Cumhurbaşkanı, İsveç'in 73 kişiyi sınır dışı etme sözü verdiğini, ancak salı günü İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği hakkındaki ortak memorandumda böyle bir taahhüt bulunmuyor. NATO’nun Madrid'deki zirvesinde çözülmüş gibi görünen bir anlaşmazlığın yeniden parlaması söz konusu...

ABD Başkanı Joe Biden, kürtaj hakkının Anayasal hak olarak kabul edilmesi ve Yüksek Mahkeme kararının etkisini bertaraf etmek için Senato'da 60 oy gerektiren 'filibuster’ın kullanılmasını desteklediğini söyledi. Senato’da bulunan 100 senatörün 50’si Demokrat, 50’si Cumhuriyetçi. Filibuster kuralına göre herhangi bir yasa için oylama yapılması için en az 60 senatörün, oylamaya geçilmesi yönünde oy kullanması gerekiyor. NATO zirvesi sırasında Madrid'de konuşan Biden, Yüksek Mahkeme'nin, kürtaj hakkını tanıyan 'Roe'ya karşı Wade' kararını bozmasının "istikrarsızlaştırıcı" olduğunu vurguladı.

Amerikan borsaları dün 1970'ten bu yana en büyük düşüşü yaşadı

Amerikan borsaları 1970'ten bu yana en büyük düşüşü yaşadı. Perşembe günü itibariyle S&P 500 endeksi %20,6 oranında düştü. Nasdaq, %29,5 düşüşle şimdiye kadarki en kötü ilk yarı yılı yaşadı. Bu arada, Amerika'daki tüketici harcamaları bu yıl ilk kez mayıs ayında yavaşladı ve ekonomi üst üste ikinci çeyrekte daraldı.

Bir grup siyahi Tesla işçisi Tesla'ya dava açtı

Bir grup siyahi Tesla işçisi, fabrikalarında düzenli olarak ırksal istismar ve taciz yaşadıklarını iddia ederek şirkete karşı ırk ayrımcılığı davası açtı. Mevcut ve eski 15 işçi tarafından açılan yeni davanın dışında Tesla’ya ırk veya cinsiyete dayalı ayrımcılık yaptığı iddiasında bulunan, en az dokuz diğer dava daha önceden açılmıştı.

Hong Kong, 25 yıldır yapım aşamasında olan bir polis devletidir

Yirmi beş yıl önce İngiltere 150 yıldan fazla bir süredir yönettiği Hong Kong'u Çin'e iade etti. Yıldönümünü kutlamak için, cuma günü Çin lideri Xi Jinping, Hong Kong'un yeni genel müdürü John Lee'nin yemin törenine katılmak için bölgeye nadir bir ziyaret yaptı. Eski bir polis memuru ve güvenlik şefinin finans merkezi Hong Kong’un lideri olarak atanması, Çin rejiminin, 2019'da hükümet karşıtı protestoların ardından önceliklerini gösteriyor. 

1997'de parti, Hong Kong'un en az 50 yıl boyunca özgür ve açık kalacağına söz verdi. Ancak yolun yarısında Hong Kong bir polis devletine dönüştü. Bu bir gecede olmadı. 2020'deki devir teslimin yıldönümünden saatler önce Çin acımasız bir güvenlik yasasını geçirtti. Ancak Çin yönetimi şehri dize getirmek için sızma, zorlama, korku ve gözdağı kullanarak yönetimi ele geçirmenin temellerini atmakta önceden onlarca yıl harcamıştı. Hem açık hem de gizli stratejilerin birlikte çalışmasıyla, bundan 25 yıl sonra bölge tanınmaz hale gelecektir.

Avrupa tahvil alımını durdurdu

Euro Bölgesi'nin 2010'ların ortalarından itibaren düşük enflasyon nedeniyle devlet tahvili satın alması Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) başlıca teşvik aracı oldu. Cuma günü uzun süredir devam eden varlık alım programı sona erdi. ECB ayrıca faiz oranlarını temmuz ayında 25 baz puan ve eylül ayında muhtemelen daha fazla artırmaya hazırlanıyor.

ECB, ücret-fiyat sarmalından kaçınmaya ve haziran ayında %8,6’lık rekora ulaşan enflasyonu düşürmeye çalışıyor. Ancak parasal bir birlik olarak AB’de merkez bankacısı olmak zordur. Euro Bölgesi ülkelerinin farklı büyüme beklentileri ve borç seviyeleri var. Hızlı faiz artışları bazılarını resesyona sokabilir. Her halükârda en iyi performans gösteren ülkelerle ve en kötüleri arasındaki uçurumun genişlemesi muhtemeldir.

Hindu hacılar ibadet için 43 günde Keşmir'e gidiyor

Bu hafta 1 milyon Hindu, Hindu tanrısı olan Shiva'nın sembolü olarak saygı gören bir buz dikitini ziyaret etmek için 350 km'lik bir hac yolculuğu ile Amarnath Yatra'ya çıkacak. 43 gün süren yolculuk, hacıların dünyanın en tartışmalı bölgelerinden olan Hindistan yönetimindeki Keşmir'in dağ geçitlerinden geçmelerini gerektiriyor.

Rota boyunca yaklaşık 10.000 asker görevlendirildi. Zira haziran ayında Keşmir'de azınlık olan birçok Hindu, Müslümanlar tarafından yapılan bir dizi hedefli cinayetin ardından kaçtı. Hindistan'ın Hindu milliyetçisi başbakanı Narendra Modi geçenlerde isyan hakkında kışkırtıcı bir film olarak tanımlanan "Keşmir Dosyaları" filmini övdü. Modi’nin partisi Bharatiya Janata toplumsal yangını körüklemeye devam ederken, dini gerilimler başka yerlerde de yaygın. Salı günü Rajasthan'da iki Müslüman erkek Hz. Muhammed hakkında yapılan saldırgan bir yorum nedeniyle bir Hindu'yu öldürdü. 

Rus mahkemesinde Amerikalı bir spor yıldızı

Birçok kadın Amerikalı basketbol yıldızı gibi, Phoenix Mercury'den Brittney Griner da sezon dışı zamanının bir kısmını yurtdışında oynayarak ve daha iyi para kazanarak geçirdi. Rusya’ya giden sporcu 17 Şubat'ta Moskova'nın Şeremetyevo Havaalanı'na indiğinde, gümrük yetkilileri bagajında esrar yağı bulduğunu iddia etti. Griner tutuklandı ve uyuşturucu kaçakçılığıyla suçlandı. Davası cuma günü Moskova'da başladı.

Amerikan hükümeti ilk başta Rus yasal sürecinin işlemesine karar verdi. Ancak mayıs ayında ABD Dışişleri Bakanlığı, Griner'ı "haksız yere gözaltına alınmış" olarak bir Amerikalı olarak sınıflandırdı ve davanın sorumluluğu Rehine İşleri Özel Başkanlık Elçisi Ofisi'ne devredildi. 

Rus-Amerikan ilişkileri, Rusya'da Griner’ın tutuklanmasından bir hafta sonra, Rusya’nın Ukrayna'yı işgal etmesiyla daha da kötüleşti. Sporcunun serbest bırakılma şansı zayıf görünüyor. Rusya'daki davalarda beraat oranları düşüktür ancak yetkililer davanın sonucunu tersine çevirme yetkisine sahiptir. Konu hakkında müzakerelerin yoğunlaşması muhtemel...
Kaynak: The Economist

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın