Dünya

Financial Times Erdoğan’ın anlaşma metninde olmayan bir talebi öne sürdüğünü yazdı

Gazete, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni bir krizle seçime yatırım mı yaptığını sorguladı ve analistlerin memorandumun belirsiz dilinin anlaşmazlıklar için büyük bir boşluk bıraktığı konusunda uyardıklarını bildirdi. 

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Madrid'de düzenlenen NATO zirvesi sonrası bugün açıklamalarda bulundu. 

Erdoğan, İsveç'in Ankara'nın terörizmle suçladığı 73 kişiyi iade etmesi gerektiğini, aksi takdirde Türkiye parlamentosunun anlaşmayı geçirmeyebileceğini, İsveç'in NATO'ya katılma teklifine yeniden veto uygulanması riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. 

Erdoğan, bir basın mensubunun sorusu üzerine "Parlamentomuzdan biz bunu geçirmedikten sonra zaten bu iş yürümez" yanıtını verdi.

İngiltere merkezli Financial Times gazetesi, Türkiye'nin NATO zirvesinin arifesinde İsveç ve Finlandiya ile birlikte bu hafta imzaladığı ve Türkiye'nin iki İskandinav ülkesinin Batı askeri ittifakı NATO' ya kabulüne yönelik itirazlarını geri çektiği ortak memorandum metninde böyle bir taahhüt olmadığını kaydetti. 

Metinde, Stockholm ve Helsinki'nin Türkiye'nin bekleyen sınır dışı etme veya iade taleplerini "ele alacağı" belirtildi. Ancak Erdoğan gazetecilere verdiği demeçte, "Muhtırada kayıtlı hususların uygulamasını titizlikle takip edecek, adımlarımızı buna göre atacağız. İsveç’in verilmiş olan sözü şudur, 73 teröristin Türkiye’ye iadesi. Salı günü imzalanan mutabakat muhtırasının, Türkiye’nin hassasiyetlerinin anlaşıldığı olarak görüyoruz. Ancak bu başlangıçtır. Bu muhtıradaki konuların uygulanmasını takip edecek, adımımızı buna göre atacağız” dedi.

Gazete İsveç yetkililerinin daha önce iadelerle ilgili kararların politikacılardan ziyade İsveç yargı sistemi tarafından alındığını vurguladıklarını belirtti.

Financial Times, 73 iade talebinin Erdoğan'ın müzakerelerin önceki aşamalarında iade edilmesini istediği kişi sayısında önemli bir artışa tekabül ettiğini ve bu talebin İsveçli yetkililer tarafından reddedildiğini ileri sürdü.

Gazete, analistlerin, üç ülke tarafından kabul edilen ve üst düzey NATO yetkilileri tarafından aracılık edilen memorandumun belirsiz dilinin anlaşmazlıklar için büyük bir boşluk bıraktığı konusunda uyardıklarını bildirdi. 

Bazı Batılı yetkililerse Haziran 2023'ten önce yapılması gereken Meclis oylamasında, yeniden seçilmek için zorlu bir seçim kampanyasıyla karşı karşıya olan Erdoğan'ın kamuoyu desteğini artırmak amacıyla kavgayı yeniden alevlendirebileceğine dair endişelerini dile getirdi. 

Finlandiya Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nden Türkiye uzmanı Toni Alaranta, Erdoğan'ın sözlerine atfen Twitter'dan yaptığı paylaşımda "Türkiye-İsveç-Finlandiya arasındaki mutabakat zaptı derin bir yanlış anlaşılmanın tezahürü gibi görünüyor" diye yazdı. 
Kaynaklar: Financial Times - BBC Türkçe

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın