Dünya

İngiliz Hükümeti Birleşik Arap Emirlikleri’nin başbakan yardımcısını yaptırıma tabi tutabilir

İngiliz Manchester City Futbol Kulübü'nün sahibi olan Şeyh Mansur bin Zayed Al Nahyan, Putin'le bağlantılı Rus milyarderlerin yaptırımları atlatmasına yardımcı olmakla suçlanıyor.

Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) milyarder başbakan yardımcısı Şeyh Mansur bin Zayed Al Nahyan hakkında, zengin Rus oligarkların yaptırımları atlatmasına yardım ettiği iddiaları üzerine bir soruşturma başlatılabilir. 

Rus milyarderlerin yaptırımları atlatmasına yardımcı olduğu ileri sürülen Şeyh Mansur, İngiliz Manchester City Futbol Kulübü'nün de sahibi

İngiliz Manchester City Futbol Kulübü'nün de sahibi olan Şeyh Mansur, Rus milyarderlerin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yakın bağlantıları nedeniyle tabi olduğu yaptırımları atlatmalarına yardım ettiği suçlamasıyla İngiltere Dışişleri Bakanlığı tarafından soruşturulabilir. Bu Rus zenginler arasında Chelsea Futbol Kulübü’nün eski sahibi Roman Abramovich ve diğer Rus milyarderler bulunuyor.

Uluslararası ceza avukatları Rhys Davies ve Ben Keith, İngiliz Dışişleri Bakanı James Cleverly'ye, Şeyh Mansur'un  yaptırım uygulanan paranın BAE'ye akışınının "merkezi" olduğu bilgisini sundu.

İngiliz Hükümeti soruşturmaya devam ederse, BAE'nin dünyanın en çok yaptırım uygulanan ülkelerinden biri olarak Rusya vatandaşlarına bir sığınak sağlamaktaki rolü üzerindeki incelemeyi derinleşecektir.

Avukatlar, yasal sunumlarında, BAE'nin "artık Putin'in yaptırıma tabi destekçileri için tercih edilen destinasyon olarak algılandığı”nı söyledi. 

Rus milyarderlerin haksız kazançlarını korumaya yardımcı olması için "Şeyh Mansur'un ofisine giderek kendisine daha fazla yaklaştığı”nı öne süren raporlar da sunumlarına eklendi.

Avukatların bu soruşturmayı zorlama girişimi, iki ülke arasında genellikle yakın kabul edilen ilişkileri gerginleştirebilir.

Sunulan raporlara göre, Rusya Devlet Başkanı'na bağlı 38'den fazla iş insanı veya yetkili BAE’de değeri 314 milyon dolardan fazla mülke sahip.

Avukatlar ayrıca İngiliz Hükümeti’nden Şeyh Mansur'un kendisine iddialar nedeniyle yaptırım uygulanıp uygulanmayacağına bakmasını talep etti.

Oligarkların yatları Dubai'de demirli

BAE'de korunan varlıklar arasında, oligarklara ait birkaç özel jetten biri olan Abramovich'in yaklaşık 350 milyon dolar değerindeki Boeing 787 Dreamliner'ı da bulunuyor.

Çelik milyarderi ve Devlet Duması üyesi Andrei Skoch'a ait tahmini 156 milyon dolar değerinde bir yat da Dubai'de demirlendi.

Yaptırım uygulanan Rus gübre kralı Andrey Melnichenko’nun 300 milyon dolarlık yatı da Dubai’de bulunuyor.

Dubai, oligarklar dışında batılı müşterilerini genişletmek veya müşteri ilişkilerini sürdürmek isteyen Rus teknoloji meraklısı çalışanlar için de ana destinasyonlardan biri haline geldi.

Dubai, istikrarsızlık zamanlarında kendisini uzuncadır bir cennet olarak şekillendirdi ve nüfusunun yüzde 90'ı yabancı uyruklulardan oluşuyor. Geçmişte, Suriye, Irak ve Lübnan'daki bölgesel çatışmalardan kaçan zengin aileleri ve işletme sahiplerini cezbetti. Ancak şimdi en çok dikkat çekenler Ruslardır.

Birleşik Arap Emirlikleri’nde bugün 40.000'i Rus vatandaşı ve 15.000'i Ukraynalı olmak üzere yaklaşık 100.000 Rusça konuşan olduğu tahmin ediliyor.

Son birkaç aydır yaşanan olaylar Kremlin'in Orta Doğu'daki artan nüfuzunun bir parçası olarak BAE ile derinleşen bağlarını açığa çıkarıyor.

Bu ilişkilerin gücü, 2021'de Rus turistlerin ikinci en büyük turizm pazarını oluşturdukları Dubai'ye artan Rus ziyaretçi sayısında da görüldü. Dahası, analistler ilişkilerin siyasi alanda daha da güçlendiğini kaydediyor.

Carnegie Vakfı raporunda Dubai'nin kara para aklama merkezi olduğu yazılmıştı

Carnegie Vakfı tarafından 2020'de yayınlanan bir raporda, Dubai'nin refahını destekleyen servetin "yolsuzluk ve suçtan kaynaklanan yasa dışı gelirlerin sürekli akışı" sayesinde elde edildiği tespiti yapıldı.

Raporda, Dubai'nin yıllar boyunca dikkatle geliştirdiği saygınlık cephesinin arkasında, yasa dışı kaynakların akışı ile emirliğin patlayan emlak piyasasının beslendiği, bankacıların, exchange ofislerinin ve iş elitlerinin zenginleştiği ve şehrin büyük bir altın ticaret merkezine dönüştüğü yazıldı.

Carnegie Vakfı raporunda, "Dünyanın dört bir yanından yozlaşmış ve suç işlemiş aktörler Dubai üzerinden veya doğrudan Dubai'den faaliyet gösteriyor. Afgan savaş ağaları, Rus gangsterleri, Nijeryalı kleptokratlar, Avrupalı kara para aklayıcıları, İran’dan yaptırımları kıranlar ve Doğu Afrikalı altın kaçakçıları, hepsi Dubai'yi faaliyet göstermek için elverişli bir yer olarak görüyor" denilmişti.
Kaynak: Middle East Eye

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın