Dünya

Küresel enflasyon düşmeye başlayabilir ancak global ticarette yavaşlama durgunluk riskini artırıyor

Dünya Ticaret Örgütü, küresel ihracat ve ithalatın 2023'te sadece yüzde 1 oranında artabileceğini açıkladı. Daha önce DTÖ, 2023 için global ticarette yüzde 3,4'lük bir artmış tahmin etmişti. Ticaretteki yavaşlama, fiyatlar üzerindeki baskıyı azaltmaya yardımcı olabilir ama bir yandan küresel ekonomide daralma riskinin artıyor.

Yeni bir tahmine göre, dünya mal ticareti gelecek yıl keskin bir şekilde yavaşlayacak ve yüksek enflasyonu düşebilecek, ancak beraberinde küresel durgunluk riski artacak.

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) çarşamba günü yaptığı açıklamada, artan enerji maliyetleri ve artan faiz oranlarının dünya genelinde hanehalkı talebini zayıflattığını, bunun da ihracat ve ithalatın 2023'te sadece % 1 oranında artmasına neden olabileceğini açıkladı. Daha önce DTÖ, 2023 için global ticarette % 3,4'lük bir artmış tahmin etmişti.

Ticaretteki yavaşlama, tedarik zincirleri üzerindeki baskıyı hafifleterek ve nakliye maliyetlerini düşürerek fiyatlar üzerindeki baskıyı azaltmaya yardımcı olabilir. Ama aynı zamanda küresel ekonominin daralma riskinin artacağını da gösteriyor.

"2023 için tablo önemli ölçüde karardı"

Küresel ticareti yöneten kuralların uygulanmasından sorumlu Cenevre merkezli örgütün Genel Sekreteri Ngozi Okonjo-Iweala, "Küresel ekonomi çok yönlü bir krizle karşı karşıya. 2023 için tablo önemli ölçüde karardı" dedi.

Ağustos ayındaki ABD ticaret tablosu, yılın başlarında güçlendikten sonra küresel talepteki yavaşlamayı yansıttı. ABD Ticaret Bakanlığı salı günü yaptığı açıklamada, mal ve hizmet ihracatının ocak ayından bu yana ilk kez % 0.3 düştüğünü açıkladı. İthalat ise ABD'de % 1,1 düşerek haziran ayından bu yana gerilemeye devam etti.

Yeni ihracat siparişleri, S&P Global tarafından pazartesi günü yayınlanan, dünyanın dört bir yanındaki fabrikalardaki satın alma yöneticileri ile yapılan ankete göre, pandeminin küresel ekonominin büyük bir bölümünü kapattığı Haziran 2020'den bu yana eylül ayında en hızlı şekilde düştü.

Ticaret yavaşladıkça navlun ücretleri düşüyor, bu da enflasyonu potansiyel olarak zayıflatır

Ticaret akışlarındaki yavaşlama, küresel enflasyon oranlarını soğutmaya yardımcı olması gereken navlun ücretlerinde bir düşüşe yol açıyor gibi görünüyor, bu da enflasyonu hafifletmeye yardımcı olabilecek potansiyel olarak olumlu bir işaret.

Mallara olan talep, küresel ekonomilerin Covid-19 aksaklıklarının hafiflemesiyle 2020'nin sonlarında arttı ve 2021'e kadar uzanarak ticaret hacimlerinde bir artışa neden oldu. Sıkışık limanlar ve hızla artan navlun ücretleri enflasyonu körükledi. Bu tıkanıklıkların çoğu şimdi hafifliyor. 

New York eyaleti Federal Rezerv Bankası tarafından derlenen verilere göre, tedarik zinciri baskıları nisandan ağustos ayına kadar her ay düştü ve navlun maliyetleri son aylarda hızla indi.

Oxford Economics'ten ekonomist Kiki Sondh müşterilerine yazdığı bir notta, "Bunun arkasındaki kilit faktörün mal talebini azaltması muhtemeldir. Kısmen talebin mallardan hizmetlere doğru yöneldiğini yansıtsa da, bunda küresel ekonomik görünümdeki keskin bozulma da açıkça bir rol oynamıştır. Bu da nakliye oranlarındaki düşüşün başlangıçta göründüğü kadar iyi bir haber olmadığı anlamına gelir" diye yazdı.

Avrupa hariç küresel enflasyon zirveyi gördü, inmeye başlayabilir

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü salı günü yaptığı açıklamada, en büyük 20 ekonomiden oluşan G-20 genelinde yıllık enflasyon oranının haziran-ağustos ayları arasında % 9,2 oranında gerçekleştiğini belirtti. Bu, fiyat baskısının, doğal gaz kıtlığının fiyatları yükseltmeye devam ettiği Avrupa hariç, dünya çapında artık zirveye ulaşabileceğinin bir işaretidir. 

Hong Kong'daki HSBC'nin Asya başekonomisti Fred Neumann, bölge için satın alma yöneticileri endekslerine göre, Asya'nın çoğunda şirketlerin fabrika fiyatlarının 2020'nin ortasından bu yana ilk kez eylül ayında düştüğünü, ticaretteki yavaşlamanın enflasyon üzerinde bir miktar rahatlama getirebileceğinin bir başka işareti olduğunu söyledi.

Küresel ticarette yavaşlama belirtileri özellikle Asya'da görülüyor

Küresel ticarette yavaşlama belirtileri özellikle Asya'da görülüyor. Güney Kore gibi ihracatçılarından gelen veriler, özellikle Avrupa'daki Batılı tüketicilerin yüksek enflasyon ve yükselen faiz oranlarından kaynaklanan sıkışmayı hissetmeleri nedeniyle denizaşırı satışlarda bir geri çekilme olduğunu gösteriyor. Ülkenin ticaret bakanlığı salı günü yaptığı açıklamada, Güney Kore'nin ihracatının eylül ayında yıllık % 2,8 oranında arttığını ve Ekim 2020'den bu yana en zayıf performansı gösterdiğini kaydetti.

Güney Kore'nin Çin'e yaptığı ihracat yıllık % 6,5 oranında ve Avrupa'ya ihracatı ise % 0,7 düştü, ancak ABD'ye yapılan ihracatı arttı.

Çin'de ihracat patlaması sönüyor, ülkenin yaptığı ithalat da sadece % 0,3 arttı

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin'de ise, ekonomiyi pandemi boyunca harekete geçiren ihracat patlaması sönüyor. İhracatta büyüme ağustos ayında keskin bir şekilde yavaşladı ve ülkenin resmi satın alma yöneticileri endeksinin yeni ihracat siparişlerini izleyen bir alt endeksi eylül ayında daralarak daha da düştü.

Çin'in ithalat talebi de zayıftır. Bitmiş mallar, bileşenler ve hammaddeler için kilit bir varış noktası olarak Çin'in talebinin düşmesi Asya ekonomilerini açlıktan öldürmektedir. Çin'de İthalat ağustos ayında bir önceki yıla göre sadece %0,3 arttı.

Çin'in yavaşlaması, takvim yılının ilk yedi ayında 2022'nin aynı dönemine göre sadece % 0,6 daha yüksek olan Avrupa'da üretilen mallara olan talebini de zayıflattı. Aynı zamanda, Avrupa'nın Rusya'ya ihracatı, Ukrayna'yı işgalinin ardından Kremlin'e uygulanan yaptırımlara yanıt olarak çöktü. Ancak Avrupa'nın ABD'ye ihracat hızla arttı.
Kaynaklar: WTOWall Street Journal 

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın