Dünya

'Mir’e üye olan Vakıfbank, Ziraat Bankası, İş Bankası, DenizBank ve Halkbank için baskı kurulacak'

Washington, Rus ödeme sistemi Mir'e entegre Türk bankalarına ciddi baskı kurmaya hazırlanıyor.

ABD ve AB, Türk bankacılık sektörünün Rusya'nın yaptırımlardan kaçmasına karşı sert önlemler alması için Türkiye üzerindeki baskıyı artırıyor. 

ABD'nin Rusya'nın iç ödemeler sistemi Mir'e entegre olan Türk bankalarına odaklandığını yazan Financial Times gazetesi, iki Batılı yetkilinin Brüksel'in endişelerini doğrudan Türk yetkililere ifade etmek için bir heyet oluşturduğunu söylediğini kaydetti. Türkiye üzerindeki baskı, yeni önlemlerin uygulanmasından ziyade mevcut yaptırımların daha sıkı uygulanmasına yönelik olacak. 

Yetkililer Vladimir Putin'in şubat ayında Ukrayna'yı işgalinden sonra uygulanan ekonomik yaptırımların Rus ekonomisine umdukları kadar zarar vermediğini kabul ediyor. Ancak mevcut önlemlerdeki boşlukların kapatılmasının Kremlin'in finansal açıdan yavaş yavaş sıkıştıracağını savunuyor.

Gazetenin iki Batılı yetkiliye dayandırdığı haberinde, yetkililerden biri, “Finans sektöründeki yaptırımlardan kaçışa odaklandığımızı göreceksiniz. Örneğin, üçüncü ülke finansal kurumlarının Mir ödeme ağıyla bağlantı kurmaması gerektiğine dair çok açık bir mesaj göndereceğiz, çünkü biliyorsunuz, bu bazı yaptırımlardan kaçınma riskleri taşıyor" dedi.

Türkiye'ye baskıyı artırmak ana hedef

AB ile ABD arasında yaptırımların uygulanması konusunda bu ay yapılan görüşmelerde yer alan ikinci yetkili ise "Boşlukları kapatmamız gerekiyor" dedi ve Türkiye'yi ana hedef olarak gösterdi. 

Ülkesi 1952'den beri NATO üyesi olan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna çatışmasında "dengeli" bir yaklaşım izledi. Erdoğan’ın Rusya'ya karşı yaptırımlara imza atmayı reddetmesi ve Moskova ile ekonomik iş birliğini derinleştirme sözü vermesi, Batılı müttefiklerini alarma geçirdi. Cuma günü Putin ile görüşecek olan Erdoğan, geçen ay Mir'in Türkiye'de genişletilmesi konusunda "ciddi ilerleme" olduğunu söylemişti. 

Vakıfbank, Ziraat Bankası, İş Bankası, DenizBank ve Halkbank Mir'e üye

Türkiye'nin en büyük beş bankası olan Vakıfbank, Ziraat Bankası, İş Bankası, DenizBank ve Halkbank, Rusya Merkez Bankası tarafından Visa ve Mastercard'a yerli bir alternatif olarak geliştirilen Mir ödeme sistemine üyedir. Bu bankalardan ikisi, Birleşik Arap Emirlikleri’ne ait özel banka DenizBank ve 2010 yılına kadar uzanan İran'a yönelik ABD yaptırımlarının delinmesinde iddia edilen rolüyle ünlü, devlet kontrolündeki Halkbank, Putin'in Ukrayna’ya işgali başlatmasının ardından Mir'e kaydoldu. 

İş Bankası, politikasının "yürürlükteki tüm ABD yaptırımlarına sıkı sıkıya uyulmasını" gerektirdiğini belirterek, "yaptırımları yakından izliyor ve MIR Kart işlemlerinin bu politikaya uygun olarak gerçekleştirilmesi için gerekli önlemleri alıyoruz" dedi. 

DenizBank, "Yaptırım uygulanan bankalarla işlem yapmıyoruz. Rusya'ya yönelik uluslararası yaptırımlara tamamen uyuyoruz" ifadelerini kullandı.

Halkbank, Vakıfbank ve Ziraat Bankası gazetenin yorum taleplerine yanıt vermedi. 

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Ankara'nın yalnızca BM destekli yaptırımları uygulamakta uzun süredir devam eden bir politikası olmasına rağmen, "Türkiye'nin yaptırımları atlatmak için bir kanal haline gelmesine izin vermeme politikamızda da eşit derecede katı davrandık" açıklamasını yaptı. 

AB'nin finansal hizmetlerden sorumlu komisyon üyesi Mairead McGuinness, yaptırımları güçlendirme çabalarının bir parçası olarak, önümüzdeki ay Türkiye'yi ziyaret etmeyi planlıyor. 

Üst düzey bir AB yetkilisi şunları söyledi: "Komisyon Üyesi McGuinness, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı saldırganlığı göz önüne alındığında, finansal hizmetlerle ve özellikle yaptırımların uygulanmasıyla ilgili konuları tartışmak üzere yakın zamanda bir dizi ülkeyi ziyaret etti." 

ABD Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo, geçtiğimiz ay Türk şirketlerini "Rusya'nın yaptırımlardan kaçmak için Türkiye’yi kullanma girişimleri" ve "yaptırım uygulanan Rusya merkezli kuruluşlarla işlem yapmanın" riskleri konusunda uyardı. 

Yetkililerden birine göre, Batı, Ruslar adına ödemeleri yürüten bireyleri ve Moskova için paralel ödeme ağlarının kurulmasına yardımcı olan işletmeleri hedef alacak. 

Türkiye'ye ek olarak, Kafkasya, Orta Asya ve Körfez'deki ülkelere de baskı kuralacak

AB ve ABD, Rus ihracat gelirlerini işleme koyma veya Batı yaptırımları altında yasaklanan sanayi veya savunma ürünlerinin ithalatını kolaylaştırma konusunda yardımcı olan kuruluşları da hedef alacak. İki yetkili, tartışılan diğer önlemlerin Rusya'nın yazılım, e-ticaret ve siber güvenlik endüstrilerinde yer alan daha fazla kişiye yaptırım uygulanmasını içerdiğini söyledi. 

Yetkililer, Türkiye'ye ek olarak, Kafkasya, Orta Asya ve Körfez'deki ülkelere de baskı kuralacağını söyledi. ABD Dışişleri Bakanlığı yaptırım koordinatörü James O'Brien,"Rusya her kapıyı deneyecek. Ve her ülkenin bunu takip edeceğimiz ve kendileri ile konuşacağımız konusunda dikkatli olması gerekiyor” dedi.
Kaynak: Financial Times

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın