Özel Haber

Orman Dairesi ormanları korumayacaksa neden böyle bir dairemiz var?

St. Hilarion çevre ormanındaki çam ağaçları, çam kese böceği istilasından ötürü kuruma riski altındayken ormanla Orman Dairesi Müdürü değil, Girne Belediyesi Başkanı Murat Şenkul ilgileniyor...

Saint Hilarion çevre ormanı olarak bilinen, Girne’de elde kalan en büyük yeşil alanda, çam ağaçları çam kese böceği istilası nedeniyle kuruyor!

Birçok çam ağacı dalının içi larva dolu yapışkanlı ağla sarıldığı görülen ormanda, yumurtaların bazılarının çam kese tırtılına dönüştüğü ve henüz tek tük çıkan tırtılların ağaçların iğne yapraklarını yediği gözlemlendi.

Ormanda sürekli yürüyüş yapan az sayıda kişi Orman Dairesi’nin neden hiçbir şey yapmadığını sorgularken, çam ağaçlarının ölüme terk edilmesi karşısında Orman Dairesi’nin bağlı olduğu Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz da eleştirilerden payını aldı.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı daha önce çam kese böceğine karşı entegre mücadele yöntemleri uygulamaya başladığını ve biyolojik ve mekanik mücadele yürüttüğünü açıklamıştı.

Kimyasal ilaçlamanın tabiattaki faydalı böceklerin azalmasıyla biyolojik dengeyi bozduğunu belirten bakanlık, kimyasal mücadele yöntemiyle zararlı böceklerin çoğaldığına vurgu yapmıştı.

Zararlı böceklerle adacık oluşturarak mücadele ettiğini kaydeden bakanlığın bunu yapabilmesi için öncelikle ağaçlarda oluşan keseleri toplaması ve kesenin içindeki yumurtalardan parazitlerin üremesini sağlaması gerekiyor. Ancak Orman Dairesi’nin ormanın herhangi bir alanında ağaçlardan keseleri toplamadığı ve dolayısıyla adacık yöntemiyle mücadeleye girişmediği tespit edildi.

Geçtiğimiz günlerde Orman Dairesi Müdürü Salih Güneş, bir yayın organına verdiği demeçte, "2022 yılında sadece yerden biyolojik mücadele yapıldığını, bunun da çam kese böceği ile mücadelede yeterli olmadığı”nı, “çam kese böceği ile mücadelede geç kalındığı”nı, ancak, “bu yıl daha ciddi mücadele başlatmak için kaynak ayrıldığı”nı ve “bu saatten sonra mücadelenin bir faydası olmayacağı"nı iddia etmiş ve "ağustos ayı sonunda ciddi mücadele başlatacakları"nı belirtmişti.

Küresel ısınma faktörünü dikkate almamış görünen Orman Dairesi Müdürü gelecek sene çok daha fazla tırtılın ormanlık alanları istila edeceğini ve az yağmur olması durumunda ağaçların kuruma ihtimalini yok sayıyor olabilir mi?

Salih Güneş'in, çam kese böceğinin ağaç yapraklarını yedikten sonra çamların baharda tekrar yeşerdiğini ifade etmesi ve "bu zararlının ağacı öldürmediği"ni ileri sürmesi ise uzmanlarca kabul edilmiyor.

"Çam kese böcekleri sonrasında görülen Akdeniz çam kabuk böceği ağaçların kurumasına neden olabiliyor"

Türkiye’de İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi, Orman Mühendisliği Bölümü Orman Entomolojisi ve Koruma Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hamit Ayberk, "Sayıları çok fazlaysa ağaçları tamamen çıplak hale de getirebiliyorlar. Yaprakları kalmayan bir ağaç ise fotosentez yapamadığından, asimilasyon kaybına uğruyor ve zayıf düşüyor. Bu durumda sağlık durumu bozulan ağaçlar, kabuk böceklerinin saldırısına da açık hale geliyor. Akdeniz Bölgesi'nde çam kese böcekleri sonrasında görülen Akdeniz çam kabuk böceği ağaçların kurumasına neden olabiliyor’ görüşünü savunuyor.

Orman Dairesi’nin birincil görevi az sayıda yeşil alanımızı korumakken, gezegenimizin en büyük sorunlarından biri haline gelen iklim değişikliğinin zayıf düşen ağaçları kurutabileceğini öngörmeyen bir dairemiz olmasına ne demeli?

Nitekim Doç. Dr. Hamit Ayberk, ‘Çam kese böcekleri ve diğer orman zararlısı böceklerin ağaçlara normalin üstünde zarar vermesinin çevresel faktörlerin etkisiyle olduğu"nu, "küresel iklim değişikliği ve kuraklığın ağaçların sağlığını bozacağı"nı, "yeterince reçine üretemeyen ve kendisini savunamayan ağaçların zararlı böceklerin saldırılarına daha açık duruma geleceği’ni vurguluyor.

Girne’deki ormanda düzenli olarak yürüyüş yapanlar ağaçlarda hiç bu seneki kadar kese görmediklerini, bu yıl daha da geç kalmadan mücadele başlatılmazsa gelecek sene tırtıl larvalarının kat be kat artacağına ve ağaçları kurutabileceğine ilişkin endişelerini dile getirdi.

Ormanla Orman Dairesi değil, Girne Belediye Başkanı Murat Şenkul ilgileniyor!

Ormanla her nasılsa Orman Dairesi ilgilenmezken, Girne Belediyesi’nin yeni başkanı Murat Şenkul’un seçilir seçilmez ormanda aylardır patlak olan su borusunu yaptırması takdir topladı. 

Şenkul seçildikten hemen sonra, yıllardır lambaları çalışmayan Girne-Alsancak Çevre Yolu'nun Edremit noktasını da aydınlattı.

Çevre yoluna elektriği sağlayan kutunun olduğu bölümde sürekli kaza olması nedeniyle, yeni başkan Şenkul’un olası yeni kazalardan bir daha zarar görmesini önlemek için elektrik kutusunun önüne demir doğrama döşettireceği ve aydınlatmaların kesintiye uğramasına kalıcı bir çözüm bulacağı öğrenildi.

Aşırı sürat kaynaklı kazalardan sürekli zarar gören meşhur elektrik kutusu!

KKTC'de bir siyasiyi takdir ederken çok ihtiyatlı olmak gerekse de çalışan övgüyü; iş yapmayan, iş yapmaktan kaçınan ise eleştiriyi hak eder.

Bu haberle ilgili herhangi başka bir bilgi ve/veya belgeye sahipseniz Mikro-Makro’ya iletisim@mikro-makro.net’den veya +90 533 852 60 63’den ulaşabilirsiniz.
:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın