Dünya

‘Kısa vadede Türkiye ekonomisinde çarpıcı bir iyileşme olacağını sanmıyorum’

Suudi Arabistan'ın fiili hükümdarı Veliaht Prens Muhammed bin Selman, gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın 2018'de krallığın İstanbul konsolosluğunda öldürülmesinden bu yana Türkiye'ye ilk ziyaretini bugün gerçekleştiriyor. Ziyaretle ilgili AFP’ye konuşan ABD merkezli Ortadoğu Enstitüsü'nün Türkiye Araştırmaları Direktörü Gönül Tol, Prensin Kaşıkçı olayından sonra Türkiye'nin benimsediği tavrı kolay kolay unutmayacağını belirterek, ‘Kısa vadede Türkiye ekonomisinde çarpıcı bir iyileşme olacağını sanmıyorum’ dedi.

Fransız haber ajansı AFP,  Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın bugünkü Türkiye ziyaretini değerlendirdi. 

AFP’ye konuşan Washington Enstitüsü'nün Türkiye uzmanı Soner Çağaptay, "Bence bu muhtemelen yabancı bir liderin neredeyse on yıldır Ankara'ya yaptığı en önemli ziyaretlerden biri" dedi.

Çağaptay, "Erdoğan’la, tamamen Erdoğan'la ilgili. Tamamen seçimleri kazanmakla ilgili ve bence gururunu çiğnemeye karar verdi" ifadelerini kullandı.

Çağaptay, Prens Muhammed'in ise dünya güçleri ile Suudilerin baş düşmanı İran arasındaki olası yeni bir nükleer anlaşma öncesinde daha geniş bir destek kazanıp kazanamayacağını görmeye çalıştığını söyledi.

AFP, “Türkiye'nin Suudiler ile yakınlaşması, Nisan ayında İstanbul'da verilen ve Kaşıkçı cinayetiyle bağlantılı olmakla suçlanan 26 şüphelinin gıyabında görülen davanın kesilmesi ve davanın Riyad'a taşınması yönünde alınan kararla başladı” yorumunu yaptı.

“Ankara, iki Sünni güç arasındaki ilişkilerin onarılmasının, Erdoğan iktidarının kritik bir aşamasında Türk ekonomisini desteklemeye yardımcı olmasını bekliyor.

Bir Türk yetkili, tarafların bankalar arasında işbirliği ve küçük ve orta ölçekli işletmelere destek de dahil olmak üzere bir dizi konuyu görüşeceğini söyledi” diye yazan ajans, haberine şöyle devam etti:

“Analistler, Erdoğan'ın kamuoyu yoklamalarındaki düşüşünün ve devlet rezervlerinin tükenmesinin, Türk liderin petro-dolar dolu Körfez ülkelerine karşı düşmanca tutumunu sürdürmeyi göze alamayacağı anlamına geldiğine inanıyor.

Türkiye'nin Suudiler ile sorunları, Ankara'nın Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi'nin Müslüman Kardeşler'i 2013'te Kahire'de iktidardan devirmesini reddetmesiyle başladı.

Suudiler ve diğer Arap krallıkları Müslüman Kardeşler'i varoluşsal bir tehdit olarak görüyorlardı.

Bu rekabet, Türkiye'nin Suudilerin ve müttefiklerinin 2017'de Katar'a uyguladığı yaklaşık dört yıllık ablukayı kırmaya çalışmasının ardından yoğunlaştı.

Analistler, Washington'un bölgesel sükunetin bu kademeli dönüşünü onaylayarak izlediğine inanıyor.

ABD merkezli Ortadoğu Enstitüsü'nün Türkiye Araştırmaları Direktörü Gönül Tol, "ABD tarafından teşvik edilen bu yakınlaşma, gerginlikleri hafifletiyor ve bölge genelinde diplomasi inşa ediyor" dedi.

Ancak Tol, Prens Muhammed'in Erdoğan'a tamamen güvenmeye hazır olup olmadığını sorguladı.

Veliaht Prens "Kaşıkçı olayından sonra Türkiye'nin benimsediği tavrı kolay kolay unutmayacak" dedi ve ekledi: “Kısa vadede Türkiye ekonomisinde çarpıcı bir iyileşme olacağını sanmıyorum."
Kaynak: France 24 - AFP 

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın