Dünya

‘Rezervlerde ihracatçıların yüzde 25’lik zorunlu döviz satışı görülmüyor’

Financial Times, HSBC analisti İbrahim Aksoy'un yetkililerin ocak ayı başında yürürlüğe giren ve ihracatçıları döviz kazançlarının yüzde 25'ini merkez bankasına satmaya zorlayan yeni düzenlemenin, ihracata dayalı merkez bankası rezervlerine haftada yaklaşık 1,25 milyar dolar katkıda bulunması gerektiğini ancak rezervlerde böyle bir artış görülmediğini belirttiğini yazdı.

Financial Times Türk Lirası’nın 2022’ye nispeten sakin bir başlangıç yapsa da analistlerin görüşlerine dayanarak bu durumun ‘kalıcı olmadığı’nı ileri sürdü.

Geçen yıl dolar karşısında %44 değer kaybeden para birimi, Refinitiv verilerine göre 2022'nin başından bu yana sadece %2 değer kaybetti.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçen ay açıklanan ‘kur korumalı TL mevduatı’ olarak acil durum önlemleri ve merkez bankasının milyarlarca dolarlık müdahalesinin, Erdoğan'ın faiz oranlarını ülkenin hızla yükselen enflasyon oranının çok altında tutma kararlılığı göz önüne alındığında, ‘geçici bir çözüm’ sunduğunu savunan gazete, bilgi aldığı analistlerin görüşlerini yayınladı.

Dubai'deki Greenwest Consultancy'nin Genel Müdürü Emre Akçakmak, “Bunu elektro şok tedavisi olarak görüyorum. Hasta kaybedilmek üzereydi ve şimdi hayata döndü. Ama bu hastayı iyileştirdi mi? Bunun uzun vadeli bir çözüm olduğunu düşünmüyorum” dedi.

“İhracatçıları döviz kazançlarının yüzde 25'ini merkez bankasına satmaya zorlayan yeni düzenlemenin gelirleri kullanılıyor”

İstanbul'dan HSBC analisti İbrahim Aksoy, yetkililerin ocak ayı başında yürürlüğe giren ve ihracatçıları döviz kazançlarının yüzde 25'ini merkez bankasına satmaya zorlayan yeni düzenlemenin gelirlerini kullanıyor olabileceğini söyledi.

“Rezervlerde 1,25 milyar dolar olması gereken ihracatçıların zorunlu %25’lik döviz satışı görülmüyor”

Aksoy, bankacıların zaten yürürlüğe girdiğini söylediği tedbirin ocak ayında yaklaşık 20 milyar dolarlık ihracata dayalı merkez bankası rezervlerine haftada yaklaşık 1,25 milyar dolar katkıda bulunması gerektiğini söyledi. Ama rezervlerde böyle bir artış görülmedi.

Aksoy, "Liradaki istikrar, hem tasarruf mekanizmasının kısmi, kısa vadeli başarısından hem de merkez bankasının muhtemelen lirayı desteklemesinden kaynaklanıyor" dedi.

İsminin açıklanmaması kaydıyla görüşlerini paylaşan İstanbul merkezli üst düzey bir bankacı, 13,8 TL'yi dolar karşısında savunmak için önemli bir baskı gördüğünü, ancak finansal piyasalarda geçen hafta herhangi bir müdahale belirtisi görmediğini söyledi. 

“Şirketler büyük döviz alımları yapmaktan kaçınmaları için yetkililerden baskı görmekten şikâyetçi”

Ticaret hacminin "son derece düşük" olduğunu belirten bankacı, "Lira, geçmişe kıyasla çok küçük bilet işlemlerinde bile değer kazanabilir" dedi. Önemli Türk şirketlerinin, mümkünse büyük döviz alımları yapmaktan kaçınmaları için yetkililerden baskı görmekten şikâyet ettiklerini de sözlerine ekledi.

“2022 turizm sezonunun güçlü döviz geliri getireceği fikriyle kumar oynanıyor”

İstanbul Analytics araştırma platformundan analist Güldem Atabay, Lira üzerinde uzun süredir bir baskı kaynağı olan ülkenin ticaret dengesizliğini ortadan kaldırmak için yetkililerin güçlü bir 2022 turizm sezonunun yeterli döviz geliri getireceği fikriyle kumar oynuyor gibi göründüğünü söyledi.

“ABD Merkez Bankası’nın faiz artışıyla Türkiye piyasalarından sermaye çekilecek”

ABD Merkez Bankası'nın yaklaşmakta olan faiz artırımlarının gelişmekte olan piyasalardan sermaye çekebileceği konusunda uyaran Atabay, önümüzdeki aylarda Türkiye'nin enflasyon oranındaki olası bir artışın Türklerin yeniden dolar almaya başlamasına neden olabileceğini söyledi.
Kaynak: Financial Times

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın