Yazılar

Dolarlar kimde?

   2018 yılı sonunda Ercan Havalimanı’ndan yurtdışına seyahat etmek isteyen bir T.C vatandaşı Sivil Savunma görevlilerinin dikkatini çekti. Çek çek valizi beraberinde sürükleyen kişinin tedirginliği şüphe uyandırıyordu. Bavulun açılması istendi. Bavulda tam 2,5 milyon dolar istiflenmişti.
   100 dolarlık bir banknot 1 gr.’dır. 1 milyon doların ağırlığı 10 kg.’dır. 2 milyon dolar 20 kilo; 2,5 milyon dolar ise 25 kilodur. James Bond filmlerinden aşina olduğunuz bond çantalara 1 milyon dolar yerleştirilebilir. Ortalama bir bavula ise 2,5 milyon dolardan daha fazlası sığdırılabilir ve taşınabilir.
   Peki ama havaalanı X-Ray cihazından nasıl geçer milyonlarca dolar, işin orası muallak… Varsayalım ki içinde para olmayan valizle geçildi, içeride paralıyla değiştirildi; her hâlükârda birileri 2,5 milyon doları Ercan’a sokabildi. Taşıyıcı yakalanırsa, devlet para cezası kesmekle kalmaz, Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Yasası tahtında açılacak dava sonuçlanıncaya kadar paraya el koyabilir.
   4’lü koalisyon döneminde yakalanan şahıs ve valizinde bulunan meblağ Polis Genel Müdürlüğü’ne, Başbakanlığa ve Maliye Bakanlığı’na yazılı olarak bildirildi. Ancak o günden bu yana 2.5 milyon dolara ne olduğu bulunamıyor. Sorulan soru ise para nerede? İlgili kurumlar paranın kendilerinde olmadığı iddiasında… Bence sorulması gereken soru ise paranın kimde olduğudur. Madem ortadan yok olan bir 2,5 milyon dolar var, paranın nerede olduğundan ziyade kimde olduğuna bakmalı.
   Olasılıklar nelerdir? Para bir ya da birden fazla siyasetçinin aldığı komisyon karşılığında esas sahibine iade edilmiştir. Bu durumda bu işe karışan siyasetçi veya siyasetçiler rüşvet almıştır. Para sahibi şirket ise Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Yasası’na aykırı hareket etmiştir.
   İkinci olasılık, düşük bir ihtimal olsa da, devlet içindeki devlet paraya el koymuştur ve komisyon pazarlığı hâlen devam etmektedir. Sonunda para yasa dışı olarak sahibine iade edileceği için konu geçiştirilmektedir.
   Yeni hükümet bu paranın kimde olduğunu araştırmak ve akıbetini kamuoyu ile paylaşmak zorundadır. Bir çek çekte 2,5 milyon dolar bulunduysa, ayda kaç çek çek Ercan Havalimanı’ndan yasa dışı yollarla geçmektedir? Milyonlarca dolarlık kayıt dışı para kayıt altına alınırsa kimseden para talep etmeden bağımsız yaşayabilir miydik? Söylemde pek bir vatansever, ideolojide çok yurtseverler var aralarında ama KKTC’nin en büyük ‘düşman’ları komisyoncu politikacılar olabilir mi?
   Siyasi kültür değişmeden, toplumun etik sahibi gerçek liderleri ortaya çıkmadan başkanlık sistemine geçmek tek adam rejimi yaratmaktan öteye gidemez. Hırsızlığını hamasetle kapattığını zanneden bazı politikacılardan hesap soracak bir siyasal kültür ve yurttaş tepkisi oluşmadıkça başkanlık sistemi oligarşiye dönüşür. Sorun sistemde değil, komisyoncu politikacı güruhta ve onları temsilcisi olarak seçmeye devam edenlerdedir. Siyasetçi bir rol modeldir. Temsil ettiği yurttaşların değer verdiği biri olmalıdır. Seçilmiş yönetici devleti yasalara uygun olarak yöneteceği inancıyla seçmen tarafından o makama getirilir.
   Polis Teşkilatı’nda düzen sağlanmıyorsa, içinde dönenlerin sorumlusu görevden alınamıyorsa, kimsenin istifası talep edilmiyorsa, kimsede sorumluluk duygusu ile istifa kültürü gelişmemişse hangi başkanlık sistemi paklar bizi? Türkiye’de başkanlık sistemi ilk yılında büyük darbe aldı, ikinci yılında çöktü. Güney Kıbrıs’ta ise hata yapan patır patır istifa ediyor, istifa etmeyeni çatır çatır görevden alıyorlar. Yetkilerini toplumun yararına kullanacak siyasilere meydan açılmadan başkanlık sisteminin tartışılması bile gereksizdir. O zamana kadar önce görevden almayı öğreteceğiz siyasilere, yolsuzluğa bulaşanların istifa etmesini ve yargılanmasını sağlayacağız. Davaları takip edeceğiz. İstifa etmeyeni bir daha seçmememiz gerektiğini öğreneceğiz. Öteki türlü devleti çetelere kendi ellerimizle terk ederiz.
   Hükümetlerin ömrü 1 seneye düştü. Vatan millet sakarya veya federal çözüm, birleşik Kıbrıs’la oy alıp arkadan ceplerini dolduranları temelli evlerine gönderin ki hükümetlerin ömrü uzasın.
 

Can Sarvan’a cansarvan@mikro-makro.net’den doğrudan ulaşabilirsiniz.
:

Yorumunuz

share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın