Lefkoşa Devlet Hastanesi’nde 28 Şubat 2020’de çıkan yangında 2 kişi hayatını kaybetmiş ve Kalp Damar Cerrahisi Anjiyo Bölümü’ndeki tıbbi cihazlarla birlikte hastanedeki birçok teçhizat kullanılmayacak derecede tahrip olmuştu.
Hastaneyi sigortalayan firma Mapfree’nin basına yansıyan açıklamalarına göre, şirket hastanede tamirat, boya badana işlerini yapmış, fakat sigortalanmış olması gereken cihazların sigorta kapsamında zarar bedellerinin hastaneye ödenip ödenmediği belirlenememişti.
2016 yılının Aralık ayındaki Devlet Laboratuvarı yangınında da sigortalayıcı şirket Mapfree idi. Mapfree'nin yanan sigortalı cihazların ödemesini farklı raporları öne sürerek yapmaması nedeniyle, Sağlık Bakanlığı tarafından dava edileceği açıklanmıştı.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne ait değerlerin korunması için cihazlarıyla birlikte sigortalanan devlet kurumları zarar gördüğünde, sigorta kapsamındaki cihazların hasar tazminatı neden alınmıyor veya alınamıyordu?
Bilgi Edinme Yasası’ndaki haklarımı kullanarak kamu yararını ilgilendiren konu hakkında devlet kurumlarından bilgi alabilir miydim?
Yasa ‘tabii’ diyordu ama her birine ayrı içerikteki dilekçelerle başvurduğum kurumlar ya kendilerinde konu hakkında bilgi olmadığını bildirerek, durumu başka bir daireye havale ediyordu ya da yasal süre olan en fazla 30 gün geçmesine rağmen cevap bile vermiyordu.
Dilekçe ile başvurduğum kurumlardan sadece Maliye Bakanlığı Para Kambiyo Dairesi’nden yanıt aldım. Daire’nin Müdürü Şifa Karahasanoğlu dilekçeme çok kısa bir süre içerisinde cevap verdi ve talep ettiğim bilgi ve belgelerin Devlet Emlak ve Malzeme Ofisi’nde olabileceğini düşünerek, Devlet Emlak ve Malzeme Ofisi’ne yazılı iletimde bulundu. Yapılan yazışmanın bir kopyası da bana kapalı zarfta iletildi.
Ancak zaten benim de ayrıca başvurduğum Devlet Emlak ve Malzeme Ofisi de dahil, dilekçemi verdiğim hiçbir kurumdan, geçen 30 günlük yasal süreye karşın, Para Kambiyo Dairesi dışında tarafıma herhangi bir yanıt verilmedi.
Lefkoşa Devlet Hastanesi’nin sigorta poliçelerinin parası yurttaştan alınan vergiyle ödenirken, devlet kurumları kamu yararı olduğu açık olan bir konuda neden bilgi vermiyordu?
Anılan sigorta şirketinin Lefkoşa Devlet Hastanesi’nde cihazları sigortalayıp sigortalamadığı ve toplam sigorta ücretlerinin emtia başına ne olduğu hakkında niçin devlet kurumları cevap vermiyordu?
Kimse sadece bir hastanenin boyası ve badanası için sigorta yaptırmayacağına göre, yanan cihazların sigorta kapsamında olması gerekiyordu. Sigortalı cihazların zarar ziyanları sigorta şirketi Mapfree ve Mapfree’nin reasürans şirketi tarafından karşılanmamışsa kati teminata devlet el koymuş muydu?
Koymadıysa, devlet neden Kamu İhale Sözleşmeleri Esas ve Usuller Tüzüğünün 13 ve 14 (1) hükümlerinin gereğini yaparak teminata el koymuyordu?
Devlet teminata el koymazsa, milyonlarca liralık zarar zamlarla halkın cebinden mi çıkacaktı?
Mapfree’nin yanan Devlet Laboratuvarı’nda sigortanın ödemesi gereken zararı karşılamadığı bilindiğine göre, niçin Lefkoşa Devlet Hastanesi’nin sigortalanması ihaleyle aynı şirkete verilmişti?
Mapfree’yi sigortalayan şirket, aralarında Capital Bank, Capital Finans gibi şirketlerin bulunduğu bir Capital Group iştiraki olan Trust Capital Reinsurance mıdır? Öyleyse, neden güçlü sermaye yapısıyla Mapfree’nin ödemesi gereken zararı karşılamıyordu?
Sigorta şirketlerinin sorumlu oldukları miktarların bir kısmını devrettikleri reasürans şirketleri doğrudan ödemelerle ilgili değilse, devlet neden ihaleye çıkarken bir sigorta şirketinin reasürans şirketi olması gereğini şart koşuyor ve hangi reasürans şirketi ile çalıştığına dair sigortacı firmadan bilgi istiyordu?
Devlet Laboratuvarı’ndaki gibi raporlar falan bekleniyor teraneleri ile geçiştirilmeyecekse, neden KKTC Sağlık Bakanı Dr. Ali Pilli sigorta şirketi ve reasürans firması dururken halktan hastane için bağış toplamak üzere yardım kampanyası başlatmıştı?
Devlet kurumları olası yolsuzluğun açığa çıkmasında bilgi ve belgeyi yurttaşına sunmazsa, insanın aklına bu sorular nasıl gelmesindi?
Devlet Hastanesi’ndeki yanan cihazların parası vatandaştan bağış, akaryakıt zammı, trafik cezası zammı, elektrik zammı olarak mı çıkacaktı?
Bir sigorta şirketi ve sigorta şirketini sigortalayan reasürans şirketi hukuksuzca zenginleşecek ve devletin kurumları buna göz mü yumacaktı?
Devlet, poliçelerini yurttaşın parasıyla ödediği sigorta şirketi ile kamu malı olan devlet hastanesi için imzaladığı sigorta sözleşmesi hakkında bilgi vermekten niçin çekiniyordu?
Yangın ve Kaza Sigortası Hizmeti alınmasına ilişkin Yangın ve Kaza Sigorta İhalesi Özel Hususlar ve Teknik Şartnamesi ve Zeyilnamesi doğrultusunda, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi sigorta ihalesini kazanan şirket Mapfree ile yapılan sözleşme ve poliçede sigorta bedellerinin bina, teçzihat ve elektronik vb. tümünün emtia başına bedelleri yasal süre geçmesine karşın neden tarafıma bildirilmiyordu?
Para Kambiyo’nun bilgisi yoksa Devlet Emlak ve Malzeme Ofisi’nin veya Lefkoşa Devlet Hastanesi Başhekimliği’nin de mi konu hakkında bilgisi yoktu? Bilgiyi bu kurumlar neden paylaşmak istemiyor ve yurttaşın verdiği dilekçeye niçin hiçbir cevap verilmiyordu?
Şimdi UBP-HP Hükümeti’ne ve tüm muhalefet partilerine soruyorum:
Lefkoşa Devlet Hastanesi’nin sigorta şirketi Mapfree ile nasıl bir sigorta anlaşması var biliyor musunuz?
Bilmediğinizi iddia edeceksiniz... Bakın gazetecilere bilgi vermedikleri için gazeteciler de bilmiyor.
UBP-HP Hükümeti’nin bakanlarını ve KKTC Meclisi’nin halkın oylarıyla seçilmiş diğer tüm milletvekillerini konu hakkında bilgi edinmeye ve kamuoyuna açıklama yapmaya davet ediyorum. Artık siz de bilgi edinemiyorsanız, devlet içinde başka bir devlet mi olduğunu düşünmeliyiz?
Devletin içinde bazı şirketlerin baskı, tehdit ve şantajla, çıkar karşılığında taşeronluğunu yapan memurlar mı var?
Siz bu ülkeyi halktan aldığınız oylarla halkın adına yönetemiyorsanız, o zaman Meclis’te ne işiniz var?
Yorumunuz