Dünya

Akşener’in geri vitesle döndüğü 6’lı masanın adayı: Kemal Kılıçdaroğlu

6'lı masanın ortak cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu oldu.

Türkiye’de Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayını belirlemek amacıyla 3 Mart’ta yaptığı toplantının ardından Meral Akşener’in “Ortak Cumhurbaşkanı adayımız ve geçiş süreci yol haritası konusunda ortak bir anlayışa ulaşmış bulunuyoruz” metnine imza atmasına karşın ertesi gün partisinin Genel İdare Kurulu’nda Kılıçdaroğlu’nun adaylığının oybirliği ile reddedildiği duyurması ile başlayan krizde sona gelindi. Daha önce Akşener’in sert bir açıklama ile 6’lı masada yer almayacaklarını ima etmesi ile 6’lı masanın çöktüğü yorumları yapılmıştı.

Türkiye basınında çıkan haberlere göre krizin ardından, ‘CHP grup başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç ile partiden iki genel başkan yardımcısı krizin aşılması için çalıştı ve İYİ Parti'yle temasa geçildi. İYİ Partili kurmaylarla birlikte, Meral Akşener'in isimlerini gündeme getirdiği İmamoğlu ve Yavaş'ın cumhurbaşkanı yardımcısı olarak atanması formülü şekillenmeye başlandı. 

İYİ Parti'yle temasın ardından CHP'li kurmayların Kemal Kılıçdaroğlu'na sunduğu bu formüle CHP lideri de sıcak baktı. CHP lideri önce İmamoğlu ve Yavaş ile konuştu, daha sonra bu öneriyi Millet İttifakı bileşenleri Saadet, DEVA, Gelecek ve Demokrat Parti Genel Başkanları ile paylaştı. Liderlerin yaklaşımı olumsuz olmayınca Akşener’le yeniden temas için çalışma başlatıldı. 

4 Mart Cumartesi günü CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmek için Ankara’ya gelen İmamoğlu, görüşme sonrası İstanbul’a geri dönmüştü. Ancak bu gelişme üzerine yeniden Ankara’ya doğru yola çıktı. Bu arada CHP ve İYİ Parti heyetleri arasında da temaslar hızlandı. Akşener ile ilk görüşmeyi de iki belediye başkanı yaptı. Saat 03:45’de Akşener'in evinde yapılan toplantı bitti ve Kılıçdaroğlu iki belediye başkanı tarafından bilgilendirildi.

Kılıçdaroğlu sabah İmamoğlu ve Yavaş ile kahvaltı etti. Kılıçdaroğlu'nun “Bu iş artık uzamasın” diye konuştuğu ifade edildi. CHP lideri, Meral Akşener'i aradı.
Akşener daha sonra formülü parti yöneticileriyle bir kez daha değerlendirmek için süre istedi. Bugün öğlene kadar da bu görüşmeler gerçekleştirildi.

En son belediye başkanları bugün saat 13.30’da bir kez daha İYİ Parti’ye giderek Akşener ile görüştü. Akşener belediye başkanları ile yaptığı bu görüşmenin ardından Saadet Partisi Genel Merkezi'ne doğru yola çıktığı sanılırken saat 15.20’de Kılıçdaroğlu, Akşener, İmamoğlu ve Yavaş, Ankara'da bir otelde buluştu.
Görüşmenin ardından Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı adaylığı İmamoğlu ve Yavaş'ın yardımcı olacakları konusunda mutabakat sağlandı.

Akşener daha sonra formülü parti yöneticileriyle bir kez daha değerlendirmek için süre istedi. Bugün öğlene kadar da bu görüşmeler gerçekleştirildi.
En son belediye başkanları bugün saat 13.30’da bir kez daha İYİ Parti’ye giderek Akşener ile görüştü. Akşener belediye başkanları ile yaptığı bu görüşmenin ardından önce CHP lideri ile bir araya geldi, daha sonra Millet İttifakı toplantısına katılmak için Saadet Partisi’ne gitti.

5 saat süren toplantının ardından 6’lı masa liderleri Saadet Partisi Genel Merkezi’nde önünde açıklama yaptı. Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Kemal Kılıçdaroğlu’nun Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı olduğunu duyurdu.

Sözü Karamollaoğlu'ndan alan Kemal Kılıçdaroğlu, liderlerin 12 maddede anlaştığını belirtti. Kılıçdaroğlu şu ifadeleri kullandı:

"Bu sofra Halil İbrahim sofrasıdır. Halil İbrahim sofrası tek bir çocuğun yatağa aç girmemesidir. Hakkın, hukukun, adaletin kılınması demektir."

"Bizim soframız barışın ve kardeşliğin sofrasıdır. Türkiye’yi neşeli, huzurlu ve bereketli günlere taşımaktır. Allah’ın izniyle bunu başaracağız."

Diğer liderler Kılıçdaroğlu'nun yardımcısı olacak

"Türkiye’yi istişare ve uzlaşıyla yöneteceğiz. Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçiş sürecinde mutabık kaldık. 11 madde sonuçlandı."

"Parlamenter sisteme geçiş sürecinde diğer partilerin Genel Başkanları Cumhurbaşkanı Yardımcısı olacaktır. Kapımız herkese sonuna kadar açıktır."

"Hiç kimse merak etmesin ahlakın ve adaletin iktidarını hep birlikte kuracağız. Yolumuz açık olsun."

Millet İttifakı liderleri, Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme Geçiş Sürecinin Yol Haritası'nı imzaladı.

İmzalanan 12 madde şöyle: 

1. Geçiş Sürecinde Türkiye'yi; Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem ilke ve hedefleri ile mutabakata vardığımız referans metinleri doğrultusunda anayasa, yasa, kuvvetler ayrılığı, denge ve denetleme esasları çerçevesinde, istişare ve uzlaşıyla yöneteceğiz.

2. Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçişle ilgili Anayasa değişiklikleri, genel seçimde ortaya çıkan TBMM yapısının mümkün kıldığı en kısa sürede tamamlanacak ve yürürlüğe girecektir. 

3. Geçiş Sürecinde Millet İttifakına dahil partilerin genel başkanları Cumhurbaşkanı Yardımcısı olacaktır.

4. Bakanlıkların dağılımı, Millet İttifakını oluşturan siyasi partilerin milletvekili genel seçiminde çıkardığı milletvekili sayısına göre belirlenecektir. İttifak partilerinin her biri kabinede en az bir bakan ile temsil edilecektir. Bakanlıklara paralel olarak kurulmuş Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki Politika Kurulları ve ofisler lağvedilecektir.

5. Bakanların atanma ve görevden alınmaları, mensup oldukları siyasi partinin genel başkanıyla uzlaşı içinde Cumhurbaşkanı tarafından yapılacaktır.

6. Geçiş Sürecinde Cumhurbaşkanı, yürütme yetkisini ve görevini katılımcılık anlayışı, istişare ve uzlaşı esaslarına göre kullanacaktır.

7. Cumhurbaşkanlığı Kabinesine (Cumhurbaşkanı Yardımcıları ve Bakanlar) yetki ve görev dağılımı, Anayasa ve yasalar çerçevesinde çıkarılacak Cumhurbaşkanı kararnamesi ile belirlenecektir.

8. Cumhurbaşkanı; seçimlerin yenilenmesi, OHAL ilanı, milli güvenlik politikaları, Cumhurbaşkanlığı Kararları, Kararnameleri ve genel nitelikteki düzenleyici işlemler ile üst düzey atamalarda Millet İttifakına dahil partilerin genel başkanlarıyla uzlaşı içinde karar alacaktır.

9. Geçiş Sürecinde yasama faaliyetlerinin iş birliği içinde gerçekleşmesini koordine edecek mekanizmalar oluşturulacaktır.

10. Güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş sürecinin tamamlanmasıyla birlikte, mevcut Cumhurbaşkanının -var ise- siyasi parti üyeliği sona erecektir.

11. Güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçildikten sonra yeni bir seçime gerek olmaksızın 13. Cumhurbaşkanı ve TBMM görev süresini tamamlayacaktır.

12. İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanları Sayın Cumhurbaşkanının uygun gördüğü zamanda ve tanımlanmış görevlerle Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak atanacaklardır.

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın