Dünya

Çin gayrimenkul krizini geride bırakamadı; tüketici harcamalarıyla ekonomi büyüdü

Çin'de gayrimenkul geliştirme yatırımları, ocak-mart döneminde bir önceki yıla göre yüzde 9,5 düştü.

Çin ekonomisi, politikaların ve güçlü talebin yardımıyla yılın ilk çeyreğinde beklenenden daha hızlı büyüdü, ancak sorunlu konut piyasasındaki zayıflık işaretleri devam etti.

Salı günü açıklanan verilere göre, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi ocak-mart döneminde yıllık %5,3 oranında büyüyerek, analistlerin yaklaşık %4,8'lik tahminlerini aştı. Ekonomi bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,6 büyüdü.

Çin ekonomisi, Covid-19 salgınından toparlanmakta zorlandı ancak hükümetin konut piyasasına yardım etme ve yatırımı artırma politikalarının yürürlüğe girmesiyle geçen yılın sonlarında ekonomisi ivme kazandı.

İhracat ve ithalat düşerken, gayrimenkul yatırımları bir önceki yıla göre ocak-mart arasında % 9,5 oranında azaldı

Ancak salı günkü beklenenden iyi veriler, Çin'in mart ayında ihracatının bir önceki yıla kıyasla %7,5 oranında düştüğünü ve ithalatın da zayıfladığını bildirmesinden birkaç gün sonra yayımlandı. Enflasyon, emlak sektöründeki krizin ortasında talebin durgunluğundan kaynaklanan deflasyonist baskıların bir yansıması olarak yavaşladı.

Gayrimenkul geliştirme yatırımları, önceki çeyrekteki %9'luk düşüşe kıyasla, ocak-mart döneminde bir önceki yıla göre %9,5 düştü.

“İlk çeyrekte gayrimenkul yatırımı ve satışları aslında pek iyimser değil. Ulusal İstatistik Bürosu komiser yardımcısı Sheng Laiyun, Pekin'de gazetecilere verdiği demeçte “emlak piyasası halen bir uyum sürecindedir" dedi.

Sheng ayrıca büyümenin beklenenden daha güçlü olmasına rağmen dengesiz olduğunu da kabul etti. Yollar ve köprüler gibi altyapı yatırımları önceki çeyrekteki %6'lık artışın ardından yıllık bazda %6,5 arttı.

Fabrika ve ekipmanlara yapılan sabit yatırım, önceki çeyrekteki %4,2'den, bir önceki yılın aynı dönemine göre %4,5 arttı.

Çin liderleri, diğer büyük ekonomilere benzer şekilde, büyümeyi yatırım harcamalarından uzaklaştırıp tüketici talebine daha fazla bel bağlayarak yeniden ayarlamaya çalışıyor.

Ocak-mart döneminde perakende satışlar %4,7 oranında artarken, mart ayındaki büyüme yıllık sadece %3,1 oldu.

Sheng, “İyileşmenin derecesine baktığımızda tüketimdeki toparlanmanın üretim kadar iyi olmadığını, küçük ve orta ölçekli işletmelerin toparlanmasının da büyük işletmeler kadar iyi olmadığını, bu nedenle de ekonomik toparlanmada açık bir dengesizlik olduğunu tespit ettik” dedi.

İlk çeyrekte sanayi üretimi geçen yılın aynı dönemine göre %6,1 arttı, ancak mart ayında yalnızca %4,5 arttı.

İmalattaki performans ve Çin yeni yılı tatilleri nedeniyle hane halkı harcamaları ekonomiyi büyüttü

Oxford Economics'ten Çin ekonomisti Louise Loo'ya göre, ocak-mart dönemindeki güçlü büyüme, "geniş imalat performansı, Ay Yeni Yılı tatilleri nedeniyle şenliklerin artırdığı hane halkı harcamaları ve yatırımları artırmaya yardımcı olan politikalar tarafından desteklendi."

"Ancak, 'bağımsız' mart ayı faaliyet göstergeleri Ay Yeni Yılı sonrasında zayıflığın geldiğini gösteriyor" dedi ve ekledi: "Mart ayındaki ihracatta düşük performansında da görüldüğü gibi, dış talep koşulları da öngörülemez olmaya devam ediyor."

Loo, fazla stokun çözülmesinin, tatil sonrasında hane halkı harcamalarının normalleşmesinin ve hükümet harcamalarına ve diğer teşviklere temkinli yaklaşmanın bu çeyrekte büyümeyi etkileyeceğini belirtti.

Çin, 2024 için yaklaşık %5 oranında iddialı bir gayri safi yurt içi hasıla (GSYH) büyüme hedefi belirledi.

Kaynak: AP 

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın