Fransız milletvekilleri Fransa Başbakanı Michel Barnier'in hükümetini göreve geldikten sadece üç ay sonra devirmek için oy kullandı. Bu tarihi hamle, ülkeyi daha fazla siyasi kaosa sürükledi.
Altmış yıldan uzun bir süre sonra ilk kez Fransa'da görevdeki hükümet devrildi. Ulusal Meclis’in alt meclisinde aşırı solun önerdiği, Marine Le Pen liderliğindeki aşırı sağın da desteklediği güvensizlik önergesi onaylandı.
Fransa’da bu yaz yapılan erken seçimlerde hiçbir parti çoğunluğu sağlayamamış ve aşırı sağ hükümetin ayakta kalmasının anahtarını eline almıştı.
Başbakan'ın önerdiği gelecek yılın kemer sıkma bütçesi konusunda çıkan anlaşmazlıkta aşırı solun getirdiği bir önerge Ulusal Meclis'te tartışıldı. Aşırı sağın desteğiyle 577 üyeli mecliste 331 milletvekilinin çoğunluğu hükümeti devirme yönünde oy kullandı.
Sol, “sosyal korumayı ciddi şekilde zayıflatacak kemer sıkma bütçesini” kınadı. Ve ‘her türlü sosyal adaleti reddeden Emmanuel Macron destekçilerinin dogmatizmini sürdürdüğünü” ileri sürdü. Fransız halkının seçimlerde aşırı sağa karşı çıktığını göstermişken başbakanın aşırı sağın saplantılarına boyun eğerek, düzensiz durumdaki yabancılara yönelik devlet tıbbi yardımında kesintiye gittiğini belirtti.
En sağda ise hükümetin verdiği sözleri tutmadığı düşünülüyor. Bütçede göç konusunda ve Fransa'nın Avrupa Birliği'ne katkısında tasarruf tedbirlerinin bulunmaması nedeniyle bütçenin açıkları artıracağını savunuyor.
Fransa Devlet Başkanı Emmanuel Macron, aşırı sağcıların önergeyi desteklemesini eleştirdi ve Le Pen'i "dayanılmaz bir alaycılık" sergilemekle suçladı.
Geçtiğimiz yaz yapılan seçimlerin üzerinden bir yıl geçmeden yeni seçime gidilemeyecek olması Macron'un seçeneklerini daraltıyor.
Parlamentodaki sağcı milletvekillerinin lideri Laurent Wauquiez, aşırı sağ ve sert solun, ülkeyi "istikrarsızlığa sürükleyecek" bir güven oylamasından sorumlu olduğunu söyledi.
Kimileri çıkmazı aşmak için Macron'un bizzat istifa etmesi gerektiğini ileri sürdü. Ancak Macron, böyle bir senaryonun "siyasi kurgu" olduğunu söyleyerek bu çağrıları reddetti.
Aşırı sol görüşlü milletvekili Eric Coquerel, Barnier'e karşı verilen önergenin Emmanuel Macron için bir "ölüm çanı" olduğunu söyledi.
Fransa'da hava ve demir yolu ulaşımını etkileyebilecek kamu sektörü grevleri yaşanırken, giderek şiddetini artıran bir kriz yaşanıyor.
Sendikalar, maliyet azaltma önlemleri nedeniyle öğretmenler ve hava trafik kontrolörleri de dahil olmak üzere memurların perşembe günü greve gitmesini talep etti.
Bu arada Macron, cumartesi günü 2019 yangınının ardından Notre Dame Katedrali'nin yeniden açılışıyla büyük bir uluslararası etkinliğe ev sahipliği yapacak. Etkinliğe, ABD'nin yeni başkanı seçildikten sonra ilk yurt dışı seyahatine çıkan Donald Trump da katılacak.
Sol görüşlü günlük Liberation gazetesinin birinci sayfasında, 2027'ye kadar görevde kalacak olan Macron'un resmine yer verilerek, fotoğrafı altına "Başarısızlığı" başlığı atıldı.
Le Monde gazetesi başyazısında, Le Pen'in bu hamlesinin, hükümeti devirerek emekliler ve iş dünyası liderleri gibi kendi destekçilerini kızdırma riski taşıdığını belirtti.
Gazete, "Birkaç dakika içinde, sürekli olarak sürdürdüğü normalleştirme stratejisini yerle bir etti" ifadelerini kullandı.
Bazı gözlemciler, 56 yaşındaki Le Pen'in, Barnier'i görev süresi dolmadan devirerek aslında Macron'u devirmeye çalıştığını öne sürüyor.
Le Pen, bir zimmete para geçirme davasına karışmış durumda. Mart ayında suçlu bulunursa, Fransa'nın bir sonraki cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılması engellenebilir. Macron'un yakın zamanda istifa etmesi halinde, muhtemelen davadaki karardan önce bir ay içinde seçim yapılması gerekecek.
AFP'ye konuşan çeşitli kaynaklar Macron'un yeni başbakanı hızla atamayı düşündüğünü söyledi.
Charles de Gaulle'ün cumhurbaşkanı olduğu, 1962 yılında Georges Pompidou hükümetinin devrilmesinden bu yana ülkede ilk kez bir hükümet güvensizlik oyuyla devrildi.
Barnier hükümeti, 1958'den bu yana en kısa sürede görevde kalan hükümet olarak tarihe geçti.
Yorumunuz