Kıbrıs

Gazze'ye yardım derken Güney Kıbrıs’la Lübnan arasındaki yakınlaşma da dikkat çekiyor

Avrupa Birliği'nin Lübnan Silahlı Kuvvetleri'ne de yardım sağlayacağı paket, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nikos Hristodoulidis ile birlikte Beyrut'a yaptığı ziyarette dün açıklandı. Güney Kıbrıs 2022'de Lübnan'la tartışmalı deniz sınırı çizimi meselesinde anlaşma sağlandığını bildirmişti...

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, göç konusunda görüşmeler yapmak üzere Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nikos Hristodoulidis ile başkent Beyrut'u ziyaret etti. Avrupa Komisyonu Başkanı perşembe günü Lübnan için 1 milyar euroluk bir destek paketi sağlayacaklarını açıkladı. 

Lübnan’ın geçici başbakanı Najib Mikati ve Nikos Hristodoulidis ile gerçekleştirdiği üçlü görüşmenin ardından bir açıklama yapan von der Leyen, Lübnan'ın ekonomik ve siyasî açıdan nasıl güçlendirilebileceği ve ülkede istikrarın nasıl sağlanabileceği konularını ele aldıklarını belirtti. 

Von der Leyen, Lübnan ve halkının AB'nin sürekli desteğine güvenebileceğini ifade ederek, bu nedenle Lübnan için 2027 yılına kadar 1 milyar euroluk bir paket açıklamaktan "memnuniyet duyduğunu" söyledi.  

Ursula von der Leyen, "Lübnan'daki insanlar için eğitim, sosyal koruma ve sağlık gibi temel hizmetleri güçlendirerek Lübnan'ın sosyo-ekonomik istikrarına katkıda bulunmak istiyoruz" dedi. 

AB'nin 2011 yılından bu yana Lübnan'ı sadece Suriyeli mülteciler için değil aynı zamanda Lübnanlı toplumlar için de 2,6 milyar euro ile destek sağladığını belirterek, "sizi desteklemeye devam edeceğiz" teminatını verdi. Von der Leyen ayrıca, ekonomik, malî ve bankacılık reformları konusunda ilerleme kaydeden Lübnan'a AB'nin eşlik edeceğini söyledi. Bu reformların ülkenin genel ekonomik durumunun uzun vadede iyileştirilmesi için elzem olduğunu belirtti. 

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, güvenlik ve istikrarın yatırım için önemini vurguladı. "Lübnan Silahlı Kuvvetleri ve diğer güvenlik güçlerini, özellikle sınır yönetimi için ekipman ve eğitim sağlayarak destekleyeceğiz" dedi. Ayrıca, Lübnan'ın, Avrupa Birliği üyesi ülkelerin komşularıyla olan sınırlarının korunmasını ve güvenliğini sağlamak amacıyla oluşturulmuş Avrupa Birliği kurumu Frontex ile özellikle bilgi paylaşımı ve durumsal farkındalık için bir çalışma anlaşması yapmasının "çok faydalı olacağını" sözlerine ekledi. 

Nikos Hristodoulidis ise "Güney Lübnan'daki istikrarsız durumdan derin endişe duyuyoruz" diyerek BM Güvenlik Konseyi'nin 1701 Sayılı Kararı’nın uygulanması çağrısında bulundu. 

Hristodoulidis, açıklanan bu paketin Lübnanlı yetkililerin kara ve deniz sınırlarının kontrolü, vatandaşların güvenliğinin sağlanması, insan kaçakçılığıyla mücadele ve terörle mücadelenin sürdürülmesi gibi çeşitli zorlukların üstesinden gelme kapasitelerinin güçlendirilmesine yardımcı olacağından eminim" dedi. 

Paket, diğer hususların yanı sıra, Lübnan halkı, Lübnan Silahlı Kuvvetleri, Lübnan güvenliği, kaçakçılıkla mücadele faaliyetleri, sınır kontrolü ve yönetimi, Lübnan ekonomisine destek ve daha fazlası için çeşitli programlar geliştirmek üzere yardım içeriyor. 

"AB, aktif bir şekilde Lübnan'ın yanında olduğunu ve olmaya devam edeceğini açıkça ifade etmektedir" diyen Hristodoulidis, Kıbrıs'ın ve şahsen kendisinin "AB-Lübnan ilişkilerinin daha da güçlendirilmesi için en güçlü savunuculardan biri olduğunu ve bugün bunun önemli ölçüde ilerlemesinden büyük memnuniyet duyduğunu" kaydetti. 

Bu bağlamda, AB-Lübnan ortaklığının önceliklerini tamamlamak, Lübnan ile Avrupa Birliği Sınır Güvenliği Birimi, Frontex, arasında operasyonel ve teknik düzeyde iş birliğini kolaylaştırmak, IMF tarafından talep edilen gerekli ve kapsamlı reformları uygulamak ve ayrıca hesap verebilirlik konularını ele almak üzere görüşmelerin yeniden başlatılması için aktif olarak angaje olmanın önemini vurguladı. 

"Daha da önemlisi" diyen Hristodoulidis, Kıbrıs'ın Lübnan'ın yeni cumhurbaşkanını seçme çabalarını desteklemeye devam edeceğini, "bu gelişmenin büyük bir siyasi ve sembolik değişim ve ilerleme mesajını temsil edeceğini" söyledi. 

Lübnan Ulusal Haber Ajansına (NNA) göre Lübnan'ın geçici başbakanı Najib Mikati de yaptığı konuşmada, diğer hususların yanı sıra, ülkenin Suriyeli yerinden edilmiş kişiler için "alternatif bir vatan" hâline gelmesini istemediğini belirterek AB'yi bu konuya acil ve köklü bir çözüm bulmaya çağırdı. Mikati görüşmenin "verimli" geçtiğini ve başta Kıbrıs olmak üzere Lübnan ile AB ülkeleri arasındaki ikili ilişkilerin yanı sıra bölgedeki ve Gazze'deki durumun ve "İsrail saldırılarının" ele alındığını söyledi. 

Toplantının büyük bir bölümünü Lübnan topraklarında bulunan Suriyeli yerlerinden edilmiş kişiler konusuna ayırdıklarını ve Lübnan, Kıbrıs ve AB arasında bu konuyu ve bunun Lübnan'la sınırlı kalmayıp Avrupa'ya ulaşacak doğrudan ve dolaylı sonuçlarını ele almak için iş birliği yaptıklarını söyledi. "Lübnan'ın güvenliğinin aynı zamanda Avrupa'nın güvenliği olduğuna ve bunun tersinin de geçerli olduğuna inanıyoruz" dedi.

Bu meselenin çözümüne yönelik ciddî ve yapıcı iş birliği istikrara giden yolda gerçek bir atlama taşıdır" diyen Mikati ayrıca AB'yi, ülkelerinde yerlerinden edilmiş insanlara yardım sunarak onları evlerine dönmeye teşvik etmeye çağırdı. Mikati ayrıca AB'ye ve dünyaya, Filistin halkına karşı devam eden saldırganlığını durdurması, Filistin davasına nihai, kapsamlı ve adil bir çözüm bulması ve Güney Lübnan'a yönelik saldırganlığını durdurması için İsrail'e baskı yapmaları çağrısında bulundu. 

Kaynak: CNA/KHA

Lübnan Cumhurbaşkanlığı, 2022 yılında güney Kıbrıs yönetimi ile tartışmalı deniz sınırı çizimi meselesinde bir formülde anlaşma sağlandığını duyurmuş, Kıbrıs Rum yönetimi ile tartışmalı deniz sınırı çizimi meselesinde bir formülde anlaşma sağlandığını bildirmişti.

Lübnan Meclis Başkan Yardımcısı İlyas Ebu Saab, "Görüşmeler sonucunda, deniz sınırlarının değiştirilmesi hususunda yasal prosedürlere göre bir formüle ulaşıldığı ve bunun uygulanması konusunda mutabık kalındığını" aktarmıştı.

Lübnan 2022'de güney Kıbrıs'la anlaşma yapmadan iki hafta önce İsrail'le Doğu Akdeniz’deki deniz sınırı anlaşması imzalamış, Meclis Başkan Yardımcısı İlyas Ebu Saab, 'tarihi' anlaşmanın Ukrayna savaşı sonrası doğal gaz sıkıntısı çeken Avrupa ülkelerinin de yararına olduğunu savunmuştu.

İsrail’in bu anlaşmanın ardından Avrupa ülkelerine doğal gaz ihraç edebileceğini kaydeden Ebu Saab, Euronews’e verdiği özel demeçte bu anlaşmanın bütün tarafların çıkarına olduğunu ve bölgenin istikrarına katkı sağlayacağını bildirmişti.

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın