Kıbrıs

İki toplumlu Island Seeds müzik grubu, tango ve koro uluslararası basında

Uluslararası haber ajansı Agence France-Presse (AFP) Kıbrıs’taki iki toplumlu sanat faaliyetlerini gündeme taşıdı.

Kıbrıs'ta iki toplumlu sanat etkinlikleri uluslararası haber ajansı AFP'nin haberine yansıdı.

Haberde, iki toplumlu, altı genç Kıbrıslı Rum ve Türk üyesiyle, ‘Island Seeds’ müzik grubunun gitaristi Alexis Sunder, Island Seeds'in 2022'de Ara Bölge’de kurulduğunu ve "ortak bir gelecek umuduyla" müzik yaptığını söyledi.

Grubun menajeri ve yapımcısı Lefteris Moumtzis ise grup için "Bir araya gelip çaldıklarında, bölünmeyi ya da dili düşünmüyorlar, her şey müziğin içinde eriyor" dedi.

Island Seeds grubunun solisti, Kıbrıslı Türk Ezgi Akgürgen, grupla şarkı yazmanın "terapisti" ile seans yapmak gibi olduğunu ifade etti.

Islan Seeds grubunun parçalarını linkten dinleyebilirsiniz: Island Seeds

Kıbrıs'ta Barış için İki Toplumlu Koro

Haberde, yaklaşık 40 kişiden oluşan, Kıbrıs'ta Barış için İki Toplumlu Koro’nun Lefkoşa'daki Ledra Palace’ta, Ara Bölge’de her çarşamba bir araya geldiği ve koronun kardeşlik mesajları veren, geleneksel Kıbrıs şarkılarını Yunanca ve Türkçe söylediği kaydedildi.

1997'de kurulduğundan bu yana Kıbrıs’ta Barış için İki Toplumlu Koro'nun bir üyesi olan emekli Kıbrıslı Rumlardan Demetra Payiata, "Daha önce olduğu gibi birlikte yaşayabileceğimize inandığımız için bu koroyu kurmakta ısrar ettik" dedi ve ekledi: "Barış ve ülkemizin yeniden birleşmesini istiyoruz."

Koronun kurucularından 65 yaşındaki George Spyrou, "Onlarca yıllık ayrılıktan sonra bir araya gelmek bir bakıma politiktir" yorumunu yaparak, "Bu, korodakilerin 'halen birlikte yaşayabileceğimizi insanlara göstermelerine' olanak sağlıyor" dedi.

Koro’dan 52 yaşındaki Kıbrıslı Türk mimar Zümrüt Oral ise "Bizim koroda 'Sen Türksün, ben Rumum' diye bir şey yok. Biz Kıbrıslıyız" dedi.

İki toplumlu tango 

Kıbrıs’ın kuzeyindeki San Telmo Bar'da her cuma adanın iki yakasından Latin dansı tutkunlarını bir araya geldiği kaydedilen haberde, Kıbrıslı Rum Christiana Neofytou, "Tango ortak bir dildir. Bizi birleştirir" dedi.

48 yaşındaki Kemal Baykallı, "Bölünmeler var, herkes bunun farkında ama biz bu konuları düşünmüyoruz" şeklinde konuştu.

Baykallı, "Tango, nasıl bir ülkede yaşamak istediğimizi yansıtıyor” dedi.

Meltem Onurkan Samani: "Bir çözüme ulaşılmazsa, durum daha da kötüye gidebilir ve gerginlik yeniden tırmanabilir"

Kıbrıs Barış ve Diyalog Merkezi kurucusu ve genel koordinatörü Meltem Onurkan Samani, iki toplumu bir araya getiren faaliyetlerin, "Her iki tarafın da sadece kendi toplumunu kurban olarak gördüğü çatışmadan kaynaklanan olumsuz propaganda ve anlatıları dengelediğini" söyledi. 

Samani, "Kıbrıs sorununu çözmek için birlikte şarkı söylemek, dans etmek yeterli değil" ifadelerini sözlerine ekledi.

AFP'ye konuşan Samani, "Bu faaliyetlerin siyasi düzeyde gerçekten etkili olabilmesi ve çözüme katkı sağlayabilmesi için tüm paydaşlar ve karar vericiler düzeyinde sesimizi yükseltmemiz gerekiyor" dedi.

Meltem Onurkan Samani, siyasi bir çözüm olmadığı takdirde Kıbrıs'ın geleceğinin belirsiz olduğunu söyleyerek, "Bir çözüme ulaşılmazsa, durum daha da kötüye gidebilir ve gerginlik yeniden tırmanabilir" öngörüsünde bulundu.

Kaynak: AFP-New Age

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın