Gazze'deki sivillerin durumu kötüleşirken, İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Birliği liderleri, İsrail ile diplomatik ilişkilerin kesilmesi dahil daha sert bir dizi önlem alınması üzerinde anlaşamadı…
Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da yapılan İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Birliği Ortak Zirvesi bekleneni vermedi.
Başlangıçta, Arap Birliği'nin sadece 22 üyesinin katılması beklenen zirveye, çoğu Müslüman 57 devletten oluşan İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyeleri de katıldı.
Ortak zirve sonrasında liderler çatışmaların derhal durdurulması ve İsrail'in olası savaş suçlarından sorumlu tutulması çağrısında bulundu.
Ancak bazı ülkeler tarafından önerilen ve İsrail ile diplomatik ilişkilerin kesilmesini de içeren daha sert bir dizi önlem üzerinde mutabakat sağlanamadı.
El Cezire'den Hashem Ahelbarra, zirve katılımcıları arasında fikir birliği sağlanmaksızın zirve sonuçlarının ‘işe yaramaz' olduğunu savundu.
Gazeteci, "İnsanlar, İsraillilerin İİT ve Arap Birliği liderleri arasındaki bu zirvede neler olup bittiğini gerçekten umursamadıklarını düşünüyor. Bildiriye baktığınızda, Arap ve Müslüman liderlerin ateşkes ve insani koridoru zorlayacak bir mekanizmaya sahip olmadıklarını hissediyorsunuz. Bu zirve, Arap ve Müslüman dünyasında bir birlik görüntüsü verilmesi uğrunaydı... Bildiri sulandırıldı. Zirvenin kilit oyuncuları arasındaki büyük farklılıklar ve bölünmeler nedeniyle sadece Arap liderlerin bir kısmı zirveye katılmaya karar verdi, hepsi değil. Bu yüzden bu muğlak bildiriyi kamuoyunun tüketimine sundular" yorumunu yaptı.
İran, İsrail'in saldırılarını durdurmaması halinde savaşın kapsamının genişleyeceği konusunda defalarca uyarıda bulunurken, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Riyad'daki toplantıya 11 yıl aradan sonra ilk kez katılan İran cumhurbaşkanı oldu.
Bildiride, "İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırganlığı, savaş suçları ve işgal hükümetinin barbarca ve insanlık dışı katliamları" kınandı.
“Tüm devletleri, işgal yetkililerinin, ordusunun ve terörist yerleşimcilerin, Filistin halkını öldürmek, evleri, okulları, cami ve kiliseleri ile tüm mallarını yok etmek için kullandığı silah ve mühimmat ihracatını derhal durdurmaya çağırıyoruz” denildi.
Zirveye Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanı sıra Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Thani, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, Ürdün Kralı Abdullah II ve diğer liderler katıldı.
İsrail, özellikle Arap ve İslam dünyasından gelen acil ateşkes çağrılarına rağmen Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarından vazgeçmedi.
Hamas'ın 7 Ekim'de yaklaşık 1.200 İsraillinin ölümüne neden olan saldırısına cevaben İsrail aralıksız hava ve kara saldırılarıyla, çoğu sivil olmak üzere 11.000'den fazla Filistinliyi öldürdü.
Kaynak: El Cezire
Yorumunuz