Türkiye kamuoyunda infial yaratan 'yenidoğan çetesi' soruşturması kapsamında, ruhsatı iptal edilen hastane sayısı 9'a yükseldi.
İstanbul'da, 112 Acil Çağrı Merkezi'nde çalışan bazı kişilerle ortak hareket ederek, bebek acil hastalarını önceden anlaştıkları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk edip haksız kazanç elde eden ve bazı bebeklerin ölümlerine neden olan çete üyelerine ilişkin iddianamede yer alan 9 hastanenin ruhsatı kamuoyundaki tepkilerin ardından iptal edildi.
İddianamede, suç örgütünün esas amacının kontrol altına aldıkları yenidoğan yoğun bakım ünitelerinin 112 sevk sistemiyle oynamalar yaparak SGK'den üst sınırdan ödeme almak olduğu aktarıldı.
21 Mayıs 2023'te Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan ve 16 Ekim'de tamamlanan "yenidoğan çetesi''ne ilişkin soruşturmada iddianamede adı geçen sağlık kuruluşlarından 9 hastanenin ruhsatı iptal edildi.
Ruhsatı iptal edilen hastaneler şunlar:
► Özel Avcılar Hospital Hastanesi
► Özel TRG Hospitalist Hastanesi
► Özel Birinci Hastanesi
► Özel Güney Hastanesi
► Özel Bağcılar Medilife Hastanesi
► Özel Beylikdüzü Medilife Hastanesi
► Özel Reyap İstanbul Hastanesi
► Özel Şafak Hastanesi Bağcılar
► Özel Silivri Kolan Hospital Hastanesi
İddianame tamamlandı
Bebeklerin ölümüne neden olan çeteye yönelik iddianamede, şüpheli doktorlar Fırat Sarı ve İlker Gönen'in 10 kez "kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi", "nitelikli dolandırıcılık", "suç işlemek amacıyla örgüt kurma" ve 11 kez uygulanmak üzere "resmi belgede sahtecilik" suçlarından toplamda 177 yıl 6'şar aydan 582 yıl 9'ar aya kadar hapisle cezalandırılmaları talep edildi.
Şüpheli ambulans şoförü Gıyasettin Mert Özdemir hakkında ise "kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi", "kişisel verilerin hukuka aykırı ele geçirilmesi", "kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık", "suç işlemek amacıyla örgüt kurma" ve "resmi belgede sahtecilik" suçlarından 180 yıldan 589 yıl 9 aya kadar hapis istendi.
Aralarında doktor, hemşire ve sağlık görevlilerin de bulunduğu 18 şüpheli hakkında da bebeklerin ölümüne ilişkin "kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi" suçundan 10 ila 437 yıl 6 ay arasında hapis cezası talep edildi.
Bu arada, Savcı Y.E'nin tehdit edilmesine ilişkin soruşturma devam ediyor.
Kaynak: Birgün
Yorumunuz