Dünya

Fransa’da laiklik krizi yaratan rapor: ‘Müslüman Kardeşler okulları ve mahalleleri ele geçiriyor’

Raporda, Fransa'da Müslüman Kardeşler'e bağlı 280 dernek ve 139 ibadethane bulunduğu ve 21 okulun da hareketle bağlantısı olduğu açıklandı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron bakanlarıyla bugün acil toplantı yapıyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron başkanlığındaki Fransa Ulusal Savunma ve Güvenlik Konseyi, 21 Mayıs Çarşamba günü, ülkede İslamcılığın "aşağıdan" geliştiğini, "ulusal bütünlüğe yönelik bir tehdit" oluşturduğu uyarısında bulunan ‘Müslüman Kardeşler’ hakkındaki bir raporu inceleyecek.

Fransa Cumhurbaşkanı, bugün Elysee Sarayı'nda Başbakan François Bayrou ile Dışişleri, Maliye, Milli Eğitim, Yükseköğrenim ve Spor bakanlarını bir araya getirecek. Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamaya göre, milli eğitim, yükseköğrenim ve spor "aşağıdan gelen bu müdahalenin özellikle hedefi" konumunda. Bugünkü toplantının ardından bazı tedbirlerin alınacağı, "bunların bir kısmının kamuoyuna duyurulacağını", bazılarının ise gizli kalacağı iddia edildi.

Agence France-Presse'in ele geçirdiği ve Fransa’nın merkez sağdaki gazetesi Le Figaro'nun salı sabahı ana hatlarını açıkladığı “Müslüman Kardeşler ve Siyasal İslamcılık” başlıklı rapor, Fransa’da iki üst düzey yetkilinin görevlendirilmesiyle Mayıs 2024'te hazırlandı. 

Müslüman Kardeşler'e bağlı 280 dernek ve 139 ibadethane bulunduğu ve 21 okulun da hareketle bağlantısı olduğu iddia ediliyor

Raporda, Fransa'da Müslüman Kardeşler'e bağlı 280 dernek ve 139 ibadethane bulunduğu ve 21 okulun da hareketle bağlantısı olduğu açıklandı.

Le Monde gazetesinin 23 Aralık tarihli önceki bir röportajında, Ulusal İstihbarat Direktörü Bertrand Chamoulaud, Müslüman Kardeşler'e yakın camilere "100 bin kişinin" gittiğini söylemişti.

Raporda İslamcılığın "aşağıdan" ve yerel düzeyde gelişmesiyle "ulusal bütünlüğe yönelik bir tehdit" oluştuğu belirtiliyor. 

Fransa Cumhurbaşkanlığı rapor için "Müslüman Kardeşler'in cumhuriyet karşıtı ve yıkıcı karakterini çok açık bir şekilde ortaya koyuyor" ve "bu tehdidi ortadan kaldırmak için araçlar öneriyor" dedi.

Le Figaro gazetesi haberinde, içinde istihbarat servislerinin belgelediklerinin de bulunduğu 73 sayfadan fazla olan raporun, “içeriden zayıflatılmış bir ülkenin çarpıcı tablosunu çizdiği” kaydetti. 

Le Figaro, 1928'de Kahire'nin bir banliyösü olan İsmalia'da, Müslüman Kardeşler'in kurucusu Hasan el Benna tarafından yapılan bir konuşmayı da yayımladı:

"Biz, Müslüman Kardeşler, herhangi bir Müslümanın dilediğini paylaşmak için herhangi bir kapıdan girebileceği büyük bir salon gibiyiz. Tasavvufu ararsa, onu bulur. İslam hukukunu anlamak isterse, onu bulur. Spor ve izcilik arıyorsa, buradadır. Savaş ve silahlı mücadele arıyorsa, onları bulur. (…) Siz bize "millet" için endişeyle geldiniz. Bu yüzden sizi memnuniyetle karşılıyorum.”

Gazeteye göre yaklaşık bir asır sonra, Fransa'nın Müslüman Kardeşler’e sonuna kadar açık bir kapı haline geldi.

Fransız haber portalı: "Müslüman Kardeşler'in hedefi Mustafa Kemal tarafından 1924 yılında kaldırılan hilafeti yeniden tesis etmek"

Fransız 20 Minutes haber portalı ise Müslüman Kardeşler'in hedeflerini sıraladı: "Müslüman birliğinin sembolü olan ve Mustafa Kemal tarafından 1924 yılında kaldırılan hilafeti yeniden tesis etmek", "Sembolik düzlemde, İngiliz sömürgecilerine ve Mısır’daki Batılı hegemonik varlığa karşılık vermek", Ve şeriat (İslam hukuku) ile yönetilen bir İslam devleti kurmanın temellerini atmak."

Seçimleri düzenlemekle görevli İçişleri Bakanı Bruno Retailleau'nun, "her yere sızan İslamcılık" karşısında, "valileri" 2026'da sunulacak seçmen listelerinin niteliği konusunda "çok dikkatli olmaya" teşvik ettiği vurgulandı.

2025 yılında Fransa'da henüz büyük bir seçim planlanmadığından, siyasiler şimdiden gelecek yıl yapılacak belediye seçimlerine bakıyor. 

2026 baharında yapılacak yerel seçimler için adaylık çalışmaları ilerletilmeye çalışılırken, Fransa İçişleri Bakanı'nın Müslüman seçmenler arasında sözde "cemaatçi" listelerin sandıkta bir atılım yapma olasılığında endişe duyduğu belirtildi.

"Futbol, basketbol ve dövüş sporları özellikle hedef alınıyorSpor kulüpleri fetih mekânlarına dönüşüyor"

Söz konusu Müslüman Kardeşler raporunda “Kulüpler fetih mekânlarına dönüşüyor” deniliyor, sporda cemaatçi ve İslamcı aşırılıklara karşı uyarı yapılıyor.

Raporda, 2020 yılında 127 spor derneğinin bir araya gelerek yaklaşık 65 bin sporseveri bir araya getirdiği hatırlatılıyor.

Fransa’da okullarda başörtüsünü yasaklayan "kamu eğitiminin tarafsızlığı" genelgesini yayınlamasının üzerinden 30 yıl sonra sporda da aynı duruşun sergilenip sergilenmeyeceğini sorgulayan Le Figaro, Senato'da "Sporda laiklik ilkesine saygının sağlanmasını amaçlayan" bir tasarıya, mart ayında oylanmış olmasına rağmen, Ulusal Meclis'te görüşülmek üzere henüz bir tarih belirlenmediğini kaydediyor. Ancak Müslüman Kardeşler'e ilişkin yayınlanan rapora göre, "futbol, basketbol ve dövüş sporlarının özellikle hedef alındığı" spor kulüplerinde "ayrılıkçı faaliyetler" artıyor.

TikTok'tan: "Kız kardeşim, güzel olmak için sadece örtünmen gerekiyor"

Fransa İçişler Bakanlığı’na sosyal medyanın "dinci fanatiklerin en büyük hedef kitlelerinden biri" haline geldiğine yönelik 9 sayfalık ayrı bir "gizli not" sunulduğu da bildirildi. Milyonlarca abonesi olan bazı vaizlerin, sosyal medyada "İslami hatırlatmalar" yaparak radikal yorumların yağmasına neden oldukları ileri sürüldü. 

“İslamcılar gençleri işe almak için TikTok'u nasıl ele geçirdiler” başlıklı haberdeki iddialara kanıt olarak yayımlanan bir ekran görüntüsünde "Kız kardeşim, güzel olmak için sadece örtünmen gerekiyor" denildiği görülüyor.

Kaynaklar: Le Figaro – Le Monde

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın