İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde (İBB) görev yapan bazı isimlere polis şafak baskını yaptı. Aralarında İSKİ Genel Müdürü Şafak Başa, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Arif Gürkan Alpay, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun özel kalemi Kadriye Kasapoğlu’nun da bulunduğu 53 kişi için gözaltı kararı alındı.
Gözaltına alınanlar arasında Dilek İmamoğlu'nun ağabeyi Cevdet Kaya ve tutuklu İBB Medya AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ongun'un eşi Gözdem Ongun İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da olduğu bildirildi.
Sözcü gazetesinin haberine göre gözaltına alınanların listesi şöyle:
Ali Rıza Akyüz – Bakırköy Belediye Başkan Yardımcısı
Turan Aydoğan – CHP Eski İstanbul Milletvekili (2018–2023)
Şafak Baş’a – İSKİ Genel Müdürü
Zeynep Ayten Gözde Ongun – Murat Ongun’un Eşi
Elçin Karaoğlu – İBB Boğaziçi İmar Müdürü
Turgut Tuncay Önübilgin – İBB Eski Genel Sekreteri
Murat Yazıcı – İBB Eski Genel Sekreteri
Mehmet Çakılcıoğlu – İBB Eski Genel Sekreteri
Arif Gürkan Alpay – İBB Genel Sekreter Yardımcısı
Fatih Özçelik – İBB Emlak Yönetimi Başkan Vekili
Begüm Çelikdelen – İSKİ Genel Müdür Yardımcısı
Ramazan Gülten – İBB İmar Şube Müdürü
Hakan Aplak – İBB Avrupa Yakası Zabıta Müdürü
Nazan Başelli – İBB Anadolu Yakası Zabıta Müdürü
Onur Soytürk – İstanbul İmar İnşaat Anonim Şirketi Eski Genel Müdürü
Engin Ulusoy – İBB Eski Zabıta Daire Başkanı
Murat Sevil – İBB Eski Mali Hizmetler Daire Başkanı
Nurten Uğursoy – İBB Yazı İşleri ve Kararlar Daire Başkanı
Serap Öbekci – İBB Etüd ve Proje Daire Başkanı
İhsan Yılmaz – İBB Etüd ve Proje Daire Başkanı
Ali Akyüce – İBB Eski Emlak Yönetimi Daire Başkanı
Adem Şanlısoy – İSKİ Çevre Denetim Dairesi Başkanı
Naim Erol Özgüner – İBB Eski Bilgi İşlem Daire Başkanı
Kadriye Kasapoğlu – Murat Ongun’un Özel Kalemi
Melih Geçek – İSBAK Eski Yönetim Kurulu Üyesi
Erdinç Çolak – Kültür A.Ş. GMY
Onur Aldı – Kültür A.Ş. GMY
Hakan Karaköse – Kültür A.Ş. Reklam Müdür Yardımcısı
Yakup Üner – Danışman – İBB Mühendisi
Hülya Kırlıkova – Kültür A.Ş. Çalışanı
Yeşim Özay – Kültür A.Ş. Çalışanı
Oya Özman – Kültür A.Ş. Çalışanı
Mustafa Kemal Özgençiz – Kültür A.Ş. Çalışanı
Onur Can Tekbaş – Kültür A.Ş. Çalışanı
Faik Özberk – Kültür A.Ş. Çalışanı
Gökhan Köseoğlu – Kültür A.Ş. Reklam Şefi
Metin Bal – Kültür A.Ş. Reklam Şefi
Songül Car – İSPER Uzman
Fikret Şimşek – İş İnsanı
Yılmaz Şimşek – İş İnsanı
Dursun Balcıoğlu – İş İnsanı
Rasim Kaya – İş İnsanı
Mete Mağden – İş İnsanı
Meral Çakır – Mali Müşavir
Mehmet Şahin – Emlak Danışmanı
Çağlar Türkmen – Güvenlik
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun 19 Mart'ta gözaltına alınıp 23 Mart'ta Şişli ve Beylikdüzü belediye başkanları, çok sayıda İBB üst düzey yöneticisi ile birlikte tutuklandığı yolsuzluk soruşturmasında ikinci dalga sabaha karşı yapıldı.
Suç İşlemek amacıyla örgüt kurma, yönetme ve kurulan örgüte üye olma, ihaleye fesat karıştırma, rüşvet, nitelikli dolandırıcılık suçlamalarıyla başlatılan operasyon ile ilgili olarak İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğümüzce İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde yürütülen soruşturma kapsamında;
19.03.2025 tarihinde yapılan eş zamanlı operasyon neticesinde 101 şüpheli şahıs hakkında işlem tesis edilmiştir.
Operasyon sonrası devam eden çalışmalarda tespit edilen 53 şüpheli hakkında 26.04.2025 tarihinde İstanbul, Ankara ve Tekirdağ illerinde yapılan eş zamanlı operasyonda 47 şahıs yakalanarak gözaltına alınmış, firari 6 şahsın yakalanmasına yönelik çalışmalar devam etmektedir.
Ev ve işyerlerinde aramalar devam etmektedir.”
CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik: "İSKİ, Kanal İstanbul hattındaki Sazlıdere Barajı havzasına dikilen TOKİ konutları için dün kaçak yapı ve yıkım kararı verdi. Operasyon geldi" iddiasında bulundu
CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik operasyon zamanlamasındaki 'Kanal İstanbul' detayına dikkat çekti. Çelik, "Bugün yapılan operasyon bir tesadüf değildir. İSKİ, Kanal İstanbul hattındaki Sazlıdere Barajı havzasına dikilen TOKİ konutları için dün kaçak yapı ve yıkım kararı verdi. Operasyon geldi." dedi.
Tutuklu İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu kısa bir süre önce Kanal İstanbul’da TOKİ’nin 24 bin konutluk projesine tepki göstermişti
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından hız verilen Kanal İstanbul’a ilişkin TOKİ Sazlıdere Barajı’nın yanı başında 24 bin konutluk proje için bazı ihaleleri tamamlayıp inşaata başlanmış, Silivri’de tutuklu bulunan Ekrem İmamoğlu, ‘yeni bir ihanet girişimi’ olarak nitelendirdiği projeden vazgeçilmesi çağrısı yapmıştı.
İmamoğlu, “Dozer ve iş makinelerini mutlak koruma alanının içine, suyun dibine kadar sokmuşlar. Bu haksız, hukuksuz ve fırsatçı yaklaşımla mücadeleyi asla bırakmayacağız. Hemen vazgeçin bu rant ve talan projesinden. Millet sizi zaten gönderecek. Bari gitmeden toprağa, suya, havaya daha fazla zarar vermeyin” demişti.
Nefes gazetesinin haberine göre, “Marmara Denizi’ni Küçükçekmece Gölü’nden ayıran noktadan başlayarak, Karadeniz’e ulaşan 45 kilometre uzunluğundaki kanal için henüz ihaleye çıkılmadı. İktidar kanal bahanesiyle bölgedeki imar planlarını değiştirerek verimli tarım arazilerinde yapılaşmanın önünü açtı TOKİ ve iştiraki Emlak Konut eliyle de kanal güzergâhını betona boğuyor.”
Kanal İstanbul çevresindeki tarım arazisine yapılan inşaatlardan... Fotoğraf: Nefes
Yakında bölgede özel sektör projelerinin de vitrine çıkacağını bildiren gazete, bunlardan en büyüğünün Resneli Niyazi Çiftliği’nin 2.5 milyon metrekarelik arazisi üzerinde yükselecek gayrimenkul projesi olacağını, II. Meşrutiyet’in ilanında önemli rol oynayan Resneli Niyazi Bey'in mirasçılarının kurduğu Resne Arazi Geliştirme ve İnşaat’a ait olan arazi için MESA Mesken ile el sıkışıldığını aktardı.
Toplam beş etapta yapılacak ve yaklaşık 25 bin konutun yer almasının beklendiği projenin ilk etabı için imzalanan anlaşmaya göre yapılacak ev ve dükkanların satışlarından elde edilecek gelirin yüzde 31.50’sini arsa sahipleri alacak.
Resneli Niyazi Bey, Fotoğraf: Nefes
"2.5 milyon metrekarelik arazinin sahibi Ermeni nüfusu göç ettirerek yerlerine farklı milletlerden Müslümanları yerleştiren Osmanlı subayı ve İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin öncülerinden Resneli Niyazi Bey’in mirasçıları"
İsmail Şahin'in haberine göre, Resneli Niyazi Çiftliği, 1950’li yıllara kadar ailesinin mülkiyetinde kaldı, daha sonra mirasçılar arasında paylaştırıldı. 2.5 milyon metrekarelik arazinin sahibi olan Resne Arazi Geliştirme ve İnşaat’ın yüzde 80’i Ali İsmail Resne’ye ait.
2. Meşrutiyet’in ilanında önemli rol oynayan Osmanlı subayı ve İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin öncülerinden Resneli Niyazi Bey, Kayabaşı, Altınşehir ve Şamlar bölgelerini kapsayan geniş bir araziyi çiftlik hâline getirmesi ve bu arazideki Ermeni nüfusu göç ettirerek yerlerine farklı milletlerden Müslümanları yerleştirmesi ile tanınıyor. Resneli Niyazi Bey, 1913 yılında fail-i meçhul bir cinayete kurban gitti ve onun ardından söylenen “Ne şehit oldu, ne gazi... Pisi pisine gitti Niyazi” deyimi günümüze kadar geldi.
Kaynak: Nefes
Yorumunuz