Dünya

İran Dünya yörüngesine uydu fırlattı

İran resmi medyası uydunun bugün Dünya yörüngesine yerleştiğini bildirdi.

İran, ülkenin yarı askeri Devrim Muhafızları tarafından inşa edilen bir roketle cumartesi günü uzaya bir uydu fırlattı.

Batı, İran’ın dünya yörüngesine fırlattığı uydularla Tahran'ın balistik füze programını ilerletmeyi amaçlayabileceğinden endişeleniyor.

İran medyası tarafından daha sonra yayınlanan görüntülerde roketin mobil bir fırlatıcıdan fırlatıldığı görüldü. Videoda fırlatmanın başkent Tahran'ın yaklaşık 350 kilometre doğusundaki Şahrud şehrinin eteklerindeki Muhafız fırlatma rampasında gerçekleştiği öne sürüldü.

İran haber ajansı Tasnim uydunun birincil görevinin, yörünge manevra teknolojisinin doğrulanması için donanım ve yazılım sistemlerini test etmek olduğunu bildirdi.

İran İslam Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Hava-Uzay Kuvvetleri uzmanlarınca geliştirilen katı yakıtlı Qaem-100 taşıyıcısı, Chamran-1 uydusunu başarıyla yörüngeye yerleştirdi.

Fırlatmanın, İsrail'e benzeri görülmemiş bir doğrudan füze ve drone saldırısı başlattığı Gazze Şeridi'ndeki devam eden İsrail-Hamas savaşı nedeniyle Orta Doğu'yu saran artan gerginlikler sırasında gerçekleşmesine dikkat çekiliyor. 

Bu arada İran, uranyumu neredeyse silah sınıfına kadar zenginleştirmeye devam ediyor ve bu da Tahran'ın programı hakkında endişelere yol açıyor.

İran uydu taşıyan roketi, Muhafızların ocak ayında başka bir başarılı fırlatma için kullandığı Qaem-100 roketi olarak adlandırdı.  Qaem, İran'ın Farsça dilinde "dik" anlamına gelir. İran devlet medyasına göre katı yakıtlı roket, 60 kilogram ağırlığındaki Chamran-1 uydusunu 550 kilometrelik bir yörüngeye yerleştirdi.

ABD daha önce İran'ın uydu fırlatmalarının BM Güvenlik Konseyi kararına aykırı olduğunu söylemiş ve Tahran'ı nükleer silah taşıyabilen balistik füzelerle ilgili hiçbir faaliyette bulunmamaya çağırmıştı. BM'nin İran'ın balistik füze programıyla ilgili yaptırımları geçen ekim ayında sona erdi.

İran'ın nispeten ılımlı eski cumhurbaşkanı Hasan Ruhani yönetiminde, İslam Cumhuriyeti Batı ile gerginliği artırma korkusuyla uzay programını yavaşlattı. 2021'de iktidara gelen ruhani lider Ayetullah Ali Hamaney'in himayesindeki katı görüşlü cumhurbaşkanı İbrahim Raisi, programı ileriye taşıdı. Raisi, mayıs ayında bir helikopter kazasında hayatını kaybetti.

İran'ın yeni cumhurbaşkanı, reformcu Mesud Pezeşkiyan'ın programdan ne istediği henüz bilinmiyor; zira kendisi seçim kampanyası sırasında bu konuda sessiz kalmıştı.

ABD istihbarat teşkilatının bu yılki dünya çapındaki tehdit değerlendirmesinde, İran'ın uydu fırlatma araçları geliştirmesinin, benzer teknolojiyi kullanması nedeniyle İran'ın kıtalararası balistik füze geliştirmesi için gereken süreyi "kısaltacağı" belirtildi.

Kıtalararası balistik füzeler nükleer silahları taşımak için kullanılabilir. İran, dünya güçleriyle yaptığı nükleer anlaşmanın çökmesinin ardından artık silah sınıfına yakın seviyelerde uranyum üretiyor. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı başkanının defalarca uyardığı üzere Tahran, "birkaç" nükleer silah için yeterli zenginleştirilmiş uranyuma sahiptir.

İran nükleer silah üretme arayışında olduğu iddialarını sürekli reddetti ve uzay programının, nükleer faaliyetleri gibi, tamamen sivil amaçlı olduğunu söyledi. Ancak, ABD istihbarat teşkilatları ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı İran'ın 2003'e kadar organize bir askeri nükleer programa sahip olduğunu iddia ediyor.

Kaynaklar: Voanews - Tasnim

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın