Dünya

Le Monde gazetesi Fransa’yı patlayacak bir ‘balon’a benzetti

Fransa'da erken seçimlerin ikinci turu için Fransızlar bugün sandık başında...

Fransızlar Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un kararıyla acilen yapılan erken seçimlerin ikinci turu için bugün oy kullanmaya devam ediyor. 

Seçimlerde aşırı sağın Fransa Meclisi’nde mutlak veya göreli çoğunluk kazanması bekleniyor.

Le Monde gazetesi, ‘sevinç’, ‘öfke ve ‘gözyaşıyla’ patlamak üzere olan Fransa’yı bir ‘balon’a benzetti ve şu anda kesin olan tek şeyin, 7 Temmuz Pazar akşamı saat 20.00'den sonra balonun patlaması olduğunu belirtti. Gazete, patlayanın bir ‘apse’ mi, bir ‘çağ’ mı, bir ‘sistem’ mi olacağının henüz belli olmadığı yorumunu yaptı.

9 Haziran'daki Avrupa Parlamentosu seçimlerinde aşırı sağdaki, ırkçı Ulusal Birlik partisinin tarihi zaferinden sonra erken seçim kararı alan Macron’un büyük bir kumar oynadığı kaydediliyor.

Ulusal Birlik o gece oyların %31'inden fazlasını alırken, Macron’un partisi %14'ün biraz üzerinde oy alabilmişti.

30 Haziran'da yapılan erken genel seçimin ilk turunda hiçbir parti kesin galibiyet için gereken 289 sandalye barajını aşamadı.

Ulusal Birlik, sayılan oyların sadece %33,1'ini alarak kamuoyu yoklamalarındaki tahminlerin yaklaşık üç puan gerisinde kaldı, ancak yine de açık ara galip geldi.

Parti, Fransa'nın son Ulusal Meclisi'ni 2022'de seçmesinden bu yana desteğini neredeyse iki katına çıkararak, ilk tur oylamada ilk kez birinci geldi.

Macron'un ''Ensemble’ (Birlikte) koalisyonu oyların yüzde 21'ine ancak ulaşabildi; bu oran, 2022 genel seçimlere göre partinin oy oranını düşürdüğünü gösteriyor.

Sol partilerin performansı ise nispeten daha güçlü oldu.

Sosyalist Parti, Yeşiller ve Jean-Luc Mélenchon'un Boyun Eğmeyen Fransa koalisyonunun kurduğu ittifak olarak Yeni Halk Cephesi ilk turda %28 oy aldı. Bu, önceki sol koalisyon NUPES'in 2022'de ulaştığı %25,7'ye göre ufak bir iyileşme olduğu anlamına geliyor.

Anket projeksiyonları, Ulusal Birlik'in önümüzdeki Ulusal Meclis'te en fazla sandalyeye sahip olma ihtimalinin yüksek olduğunu gösteriyor; bu da Fransa tarihinde bir ilk olacak.

Parti 289 sandalyelik mutlak çoğunluğu kazanırsa, Macron'un Ulusal Birlik başkanı Jordan Bardella'yı Fransa'nın yeni başbakanı olarak ataması bekleniyor. Bardella daha sonra bir hükümet kurabilir ve Macron’la iktidarı paylaşabilirler. 

Parti çoğunluğu elde edemese bile yine de çok sayıda sandalyeye sahip olursa, Macron yine de Bardella'yı aday gösterebilir; fakat Ulusal Birlik, hükümetinin güven oylamasında düşürülebileceği endişesi ile bu teklifi reddedebilir.

Veya Macron ılımlılarla bir koalisyon kurmayı deneyebilir ve muhtemelen merkez soldan bir başbakan seçebilir.

Seçim aritmetiğinde yönetmek için net bir yetkiye sahip bir parti ortaya çıkmazsa, Macron siyasi partilerle bağlantısı olmayan uzmanlardan oluşan bir hükümet atayabilir. Böyle bir hükümet muhtemelen çoğunlukla Fransa'nın günlük işlerini yürütmekle ilgilenecektir.

Ancak işleri daha da karmaşık hale getiren şey, tüm bu seçeneklerin parlamento onayı gerektirmesidir.

Yaz tatili ve Paris Olimpiyatları nedeniyle siyasi görüşmelerin çok uzun sürmesi halinde, Macron'un merkezci hükümeti, yeni kararlar alınana kadar geçiş hükümetini görevde tutabilir.

Kaynaklar: Le Monde – Euronews

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın