Dünya

Rusya’dan ölen Navalni’nin eşi Yulia Navalnaya’ya tutuklama kararı

Yurt dışında yaşayan Yulia Navalnaya, Rusya'ya döndüğünde tutuklanacak.

Rusya'da bir mahkeme, salı günü gıyaben yapılan duruşmada, ölen Rus muhalif lider Aleksey Navalni'nin eşinin tutuklanmasını emretti.

Moskova Basmani Bölge Mahkemesi, Navalnaya'nın aşırılıkçı bir örgüte üye olduğu iddiasıyla tutuklanmasına karar verdi.

Yurt dışında yaşayan Yulia Navalnaya, Rusya'ya döndüğünde tutuklanacak.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in en sert siyasi rakibi olan Navalni, şubat ayında Kuzey Kutup Bölgesi Arktik'deki bir cezaevinde siyasi aşırılıktan 19 yıl hapis cezası çekerken ölmüştü. Yetkililer, Navalni’nin cezaevinde yaptığı yürüyüşten sonra hastalandığını söylemiş ve ölümüyle ilgili başka bir ayrıntı vermemişti.

Navalni, Kremlin'i sorumlu tuttuğu 2020 yılındaki sinir gazı zehirlenmesinden sonra tedavi gördüğü Almanya'dan Ocak 2021'de Moskova'ya döndükten sonra hapse atılmıştı.

Navalnaya, Putin'i eşinin ölümünden sorumlu tuttu ve Navalni’nin faaliyetlerine devam edeceğine söz verdi. Rus yetkililer, Navalni'nin zehirlenmesi ve ölümüyle ilgili iddiaları şiddetle reddetti.

Navalnaya, mahkemenin kararını sosyal medya platformu X'te alaya alarak, Putin'in kovuşturulması gerektiğini söyledi. Sözcüsü Kira Yarmysh, mahkemenin kararını Navalnaya’nın "değerlerinin" tanınması olarak nitelendirdi.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, X’ten yaptığı açıklamada, Navalnaya'nın kocasının mirasını sürdürdüğünü belirterek, Moskova mahkemesinin kararını "özgürlük ve demokrasi arzusuna karşı bir tutuklama emri" olarak niteledi.

Rus yetkililer Navalnaya'ya yöneltilen suçlamaları belirtmedi. Suçlamalar, yetkililerin Navalni'nin Yolsuzlukla Mücadele Vakfı'nı aşırılıkçı bir örgüt olarak tanımlamasıyla ilgili görünüyor. Navalni'nin grubunu yasaklayan 2021 tarihli bir mahkeme kararı, yakın arkadaşlarını ve ekip üyelerini Rusya'yı terk etmeye zorladı.

Son aylarda Rusya’da Navalni ile ilgili haberlerinden dolayı çok sayıda gazeteci benzer suçlamalarla hapse atıldı.

Kremlin'in muhalif aktivistlere, bağımsız gazetecilere ve kendisini eleştiren Ruslara yönelik baskısı, Rusya'nın Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından yoğunlaştı.

Kaynak: Associated Press

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın