Beyaz Saray, Oval Ofis'teki, 30 Ekim tarihli Biden-Hristodoulidis görüşmesinde ne konuşulduğuna yönelik olarak Kathimerini gazetesi, ‘Lefkoşa ambargonun yenileme süresini uzattı. Amerikalılar Andreas Papandreou ve Mari üssünü talep ediyor’ başlıklı bir haber yayımladı. Gazeteci Apostolos Tomaras imzalı haberde, toplantıda güney Kıbrıs-ABD askeri iş birliğine odaklanıldığı ileri sürüldü.
Habere göre görüşmede, Kıbrıs Rum tarafı silah ambargosunun kaldırılma kararının yenilenmesinin her sene değil, üç yılda bir uzatılmasını talep etti. Amerikan tarafının buna olumlu yaklaştığı iddia edilirken, ABD basınındaki görüşmeyle ilgili haberlerde Biden yönetiminin Baf'taki Andreas Papandreu hava üssünü ve Mari'deki deniz üssünü masaya yatırdığı ve Ulusal Muhafız altyapısının kullanımında iş birliğinin genişletilmesine olan ilgisini dile getirdiği kaydedildi.
ABD’nin şu ana kadar Baf'taki hava üssünü sadece kriz zamanlarında esas olarak Amerikalıları ve yabancı uyruklu kişileri Orta Doğu bölgelerinden tahliye etmek için kullandığı ileri sürüldü.
Biden-Hristodoulidis görüşmesinde Amerikan tarafının gündeme getirdiği önemli konulardan birinin, Amerikan ordusunun mevcut rezervlerinden helikopter verilmesi ihtimali olduğu öne sürülürken, bu helikopterlerin arama kurtarma ve orman yangınlarıyla mücadeleye yönelik helikopterler olduğu ifade edildi. Haberde ayrıca 2015 yılında ABD'nin Kıbrıs'a deniz gözetimi amacıyla iki açık deniz gemisi verme niyetini açıkladığını ancak ambargoyla ilgili nedenlerle bu hibenin hiçbir zaman gerçekleşmediği hatırlatıldı.
Güney Kıbrıs'ın Amerikan yapımı öldürücü silahlara erişimi sağlanabilir
Gazete, Güney Kıbrıs-ABD ilişkilerinde asıl önemli görülenin, askeri ambargonun tamamen kaldırılmasına ve 2019 tarihli ‘Doğu Akdeniz Enerji ve Güvenlik Ortaklığı Yasası’ndaki savunma sözleşmelerine ilişkin kısıtlamaların sona ermesinde yol açabilecek gelişme olduğunu vurguladı. Haberde, ABD'nin, Amerikan silahlı kuvvetlerinin mevcut varlıklarından Kıbrıs'a hava araçları hibe etme niyeti olduğunu bildirildi. Bu niyetin yeni yasa tasarısı ile birlikte Amerikan Kongresi'ne sunulması durumunda, ABD askeri endüstrisinin kapısının Ulusal Muhafızlara açılacağı ve güney Kıbrıs’ın öldürücü silahlara erişimin sağlanabileceği belirtildi. Kıbrıs Rum tarafının şu anda yalnızca öldürücü olmayan Amerikan silahlarına erişimi olduğu kaydedildi.
Amerikan Temsilciler Meclisi'nde 4 temsilci 'Kıbrıs Ambargosunu Sona Erdirecek Kanun' üzerine çalışıyor
Haberde, Amerikan Temsilciler Meclisi’nden [2’si Demokrat 2’si Cumhuriyetçi] 4 temsilcinin Gus Bilirakis, Chris Papas, Dina Titus ve Nicole Malliotakis’in "Kıbrıs Ambargosunu Sona Erdirecek Kanun" (Law to End the Cyprus Embargo) başlıklı yasa tasarısı üzerinde geçtiğimiz mayıs ayından bu yana çalıştığı anımsatıldı. Tasarının Kongre'den geçmesi durumunda ABD Dışişleri Bakanlığı'nın güney Kıbrıs'a ilişkin yıllık değerlendirmesi kaldırılacak ve her beş yılda bir otomatik olarak yenilenecek.
Yasa tasarısının aynı zamanda Amerikalı Temsilciler Bob Menendez* ve Marco Rubio tarafından önerilen ve yasalaşan ‘Doğu Akdeniz Enerji ve Güvenlik Ortaklığı Yasası’ savunma sözleşmelerine ilişkin kısıtlamaları da sona erdireceği yinelenen haberde, bunun özellikle Rus silah sistemlerinin yerini alacak silah sistemlerinin yenilenmesine yönelik süreçlerin devam ettiği bir dönemde, Ulusal Muhafızların ABD askeri endüstrisine tam erişime sahip olacağı anlamına geldiği vurgulandı.
Haberde, Kıbrıslı kaynakların Joe Biden'ın ambargonun kaldırılmasının üç yıla uzatılması konusunda olumlu olduğunu belirttiği ancak Washington’da bazı itirazların ve baskıların olduğunu aktardığına dikkat çekildi.
Kaynak: Kathimerini
*Bob (Robert) Menendez, hakkında ABD’de açılan soruşturmalar neticesinde ‘rüşvet olarak altın ve nakit almak’ ve ‘Mısır hükümeti adına yabancı ajan olarak hareket etmek’ de dahil aleyhine yapılan 16 suçlamanın hepsinden suçlu bulunmuştu.
Yorumunuz