Dünya

Fransa: 15 yaş altı çocuklara okullarda cep telefonu yasağı başlatılıyor

Fransa’da 200 ortaokulda uygulanacak 'dijital mola', 2025’in Ocak ayı itibarıyla ülke geneline genişletilebilir.

Fransa, 15 yaşına kadar olan öğrenciler için okullarda cep telefonu yasağını denemeye başlıyor ve yasağın başarılı olması halinde ocak ayından itibaren ülke genelinde uygulanması ve çocuklara "dijital bir mola" verilmesi hedefleniyor.

Yaklaşık 200 ortaokul, gençlerin okullarına vardıklarında telefonlarını kilitli dolaplara bırakmasını gerektirecek test sürecinde yer alacak. Fransa yeni uygulama ile ilkokul ve ortaokul öğrencilerinin okul içinde telefonlarını kullanmalarını yasaklayan ancak telefonlarını yanlarında bulundurmalarına izin veren 2018 yasasını daha ileri bir aşamaya taşıyor.

Salı günü uygulamayı duyuran geçici eğitim bakanı Nicole Belloubet, amacın gençlere "dijital bir mola" vermek olduğunu söyledi. Belloubet, uygulamanın başarılı olması durumunda yasağın ocak ayından itibaren tüm okullarda uygulanacağını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron öncülüğünde kurulan bir komisyon, çocukların aşırı ekran kullanımına maruz kalmasının sağlık ve gelişimleri üzerinde olumsuz etki yarattığı endişesini dile getirmişti.

Geçen mart ayında yayınlanan 140 sayfalık komisyon raporunda, "dijital cihazların uyku, hareketsizlik, fiziksel aktivite eksikliği ve aşırı kilolu ve hatta obez olma riski üzerindeki doğrudan ve dolaylı olumsuz etkileri konusunda çok net bir fikir birliği olduğu" sonucuna varıldı.

Telefon ve diğer dijital teknolojilerin "aşırı" kullanımının sadece çocuklar için değil, aynı zamanda "toplum ve medeniyet" için de kötü olduğu belirtildi.

Fransa’da yayımlanan komisyon raporu: En az 11 yaşına kadar cep telefonu kullanılmamalı; 11-13 arası internet erişimi olmayan cep telefonları kullanılmalı; 15 yaşına kadar internet erişimi olan ancak sosyal medya erişimi olmayan telefonlar kullanılmalı

Raporda, çocukların cep telefonu kullanımının aşamalı olarak kontrol edilmesi önerildi: En az 11 yaşına kadar cep telefonu kullanılmamalı; 11-13 yaş arasında internet erişimi olmayan cep telefonları kullanılmalı; 15 yaşına kadar internet erişimi olan ancak sosyal medyaya erişimi olmayan telefonlar kullanılmalı.

3 yaşın altındaki çocuklar dijital cihazlara kesinlikle maruz bırakılmamalı

Ayrıca, üç yaşın altındaki çocukların dijital cihazlara kesinlikle maruz bırakılmaması gerektiği belirtilerek, dijital cihazların "çocuğun sağlıklı gelişimi için gerekli olmadığı" kaydedildi.

"Ebeveynlere çocuklarıyla nasıl oyun oynayacaklarını bir kez daha öğretmeliyiz"

Raporu hazırlayan komisyonda yer alan nörolog ve nörofizyolog Servane Mouton, "Dijital aracı yerine koymalıyız. En az altı yaşına kadar bir çocuğun gelişmesi için dijital bir cihaza ihtiyacı yoktur," dedi ve ekledi: "Ebeveynlere çocuklarıyla nasıl oyun oynayacaklarını bir kez daha öğretmeliyiz."

Okullarda telefonların yasaklanması Avrupa genelinde uzun zamandır tartışılıyor. Yasakların olduğu ülkelerde bu çoğunlukla kullanımla sınırlıdır ve çocukların telefonları teslim etmesini gerektirmiyor.

Almanya, Hollanda, İtalya, İngiltere, Portekiz ve İspanya’da da bazı yasaklar getirildi

Almanya'da resmi bir kısıtlama yok ancak çoğu okul, eğitim amaçları dışında sınıflarda cep telefonu ve dijital cihazların kullanımını yasakladı. Bu yılın başından beri Hollanda'daki ortaokul sınıflarında yarı yasak var ancak bu bir tavsiye niteliğinde ve yasal bir zorunluluk değil. Bu sene okulların açılmasından itibaren direktif ilkokullar için de geçerli olacak.

İtalya, telefon yasağını ilk getiren ülkelerden biri oldu. 2007'de bu yasağı uygulamaya koyan ülke, 2017'de yasağı hafifletti ve 2022'de yeniden uygulamaya koydu. Yasak tüm yaş gruplarını kapsıyor.

İngiliz hükümeti bu yılın şubat ayında okullara "okul günü boyunca cep telefonu kullanımının yasaklanması" konusunda rehberlik yayınladı ancak telefon kullanım politikasına bireysel olarak okul müdürlerinin ve yöneticilerin karar vermesi gerektiğini belirtti.

Portekiz, her ay okullarda belirli sayıda telefonsuz gün belirleyerek bir uzlaşı denemesi yaparken, İspanya'da bazı özerk bölgelerdeki okullar yasak getirdi ancak ülke çapında bir yasak yok.

Kaynaklar: Le Figaro – The Guardian

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın