Özel Haber

Rifat Günay makam aracını ve havuzlu lojmanı halen kullanıyor mu?

Görev süresinin 3 Mayıs 2023'de dolduğu belirtilen KKTC Merkez Bankası 'eski' başkanı Rifat Günay'ın görevde olmamasına karşın halen Merkez Bankası makam aracını ve Girne'deki havuzlu lojmanı kullanmaya devam ettiği ve KKTC Merkez Bankası'nda görevdeymiş gibi mesai yaptığı ileri sürülüyor.

5 senelik görev süresinin 3 Mayıs itibarıyla dolduğu belirtilen ve tekrar göreve atanmayan KKTC Merkez Bankası [eski] Başkanı Rifat Günay hakkında Mikro-Makro’ya ulaşan bazı güvenilir kaynaklar bir dizi iddiayı dile getirdi.

Artık görevde olmayan Rifat Günay’ın halen bankanın Mercedes E serisi makam aracını kullanmaya devam ettiği doğru mudur?

Günay, Girne’de havuzlu banka lojmanında kalmaya devam mı ediyor?

Görev süresi dolmasına rağmen Rifat Günay düzenli olarak KKTC Merkez Bankası’na sanki görevdeymiş gibi gitmiyor mu?

Eğer öyleyse görev süresi sonlanmış ve tekrar atanmamış bir kişinin, işlemleri ve kişi ve kurumlara ait sırları saklamakla yükümlü Merkez Bankası’na gidip geliyor oluşu KKTC Merkez Bankası Yasası’na uygun mudur? 

Yasaya göre Merkez Bankası mensupları görevdeyken ve hatta görevden ayrılmaları halinde bile Merkez Bankası ve Merkez Bankası ile münasebeti olan kişi ve kurumlara ait bildikleri sırların gizliliğine riayet etmek zorundadır. Görevde olmayan biri ise yeni sırları öğrenmesi ve bu sırlardan yarar sağlaması durumunda suçlanabilecekken suçlanamayacaktır. 

KKTC Merkez Bankası Yasası’nın 56’ıncı maddesi, sırları kendileri ve başkaları için yarar sağlamak amacı ile açıklayan Merkez Bankası mensuplarının 10.000.000.000 TL (On Milyar Türk Lirası)’na kadar para cezasına ve beş yıla kadar hapis cezasına çarptırılabileceğini yazar.

Dolayısıyla görev süresi bitmiş bir eski başkan sırlara riayet etme zorunluluğu bulunan bir kuruma düzenli olarak halen görevdeymişcesine gidebiliyorsa, bu durum gerek meslek etiği gerekse yasa uyarınca mazur görülebilir mi?

Rifat Günay’ın iki bakanı KKTC Merkez Bankası’na çağırdığı ve görev süresinin uzatılması için iki bakana baskı kurduğu doğru mu?

Eğer öyleyse bu iki bakan görev süresi dolan Rifat Günay ile nasıl bankada görüşmeyi kabul etti?

Bu iki bakandan biri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy ve diğeri de Maliye Bakanı Alişan Şan mıdır?

Görev süresi 3 Mayıs 2023’de dolduktan sonra KKTC’den ayrıldığı ifade edilen Rifat Günay 17 Mayıs 2023’de nasıl KKTC Merkez Bankası’nda Yönetim Kurulu Başkanı sıfatıyla bir toplantıya katılarak bankada bir karar aldı ve bu karar 18 Mayıs 2023 tarihli Resmi Gazete’de neden yayımlandı?

Yok eğer Rifat Bey'in daha ileri bir tarihte, 18 Mayıs'tan sonra görev süresi dolmuşsa neden görev süresinin 3 Mayıs'ta dolduğunu yazan bir yayın organına kendisi bir düzeltme (tekzip) göndermedi?

Üstelik görev süresi bitmiş bir başkan halen nasıl KKTC Merkez Bankası web sitesinde Başkan olarak görülüyor?

Yasalara uymayan üst düzey eski devlet görevlileri ve bakanların olduğu bir ülkede sadece yurttaşlar mı yasalara uymakla yükümlüdür yoksa?

Bu haberle ilgili herhangi başka bir bilgi ve/veya belgeye sahipseniz Mikro-Makro’ya iletisim@mikro-makro.net’den veya +90 533 852 60 63’den ulaşabilirsiniz.
:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın