Brüksel'de salı günü düzenlenen toplantıda, AB üyesi 27 ülkenin sağlık bakanları, üye ülkeleri pasif içicilik ve sigara dumanı konusunda daha sıkı önlemler almaya çağıran bir öneriyi kabul etti.
AB Sağlık Komiseri Oliver Varhelyi, "Bugünkü anlaşma, Avrupa'da tütünsüz bir nesil hedefimize doğru atılmış önemli bir adım olup, çocuklarımızı ve gençlerimizi pasif içiciliğin zararlı etkilerinden korumak açısından kritik öneme sahiptir" dedi.
Sağlık, üye devletlerin kendi yetki alanında olduğundan, tavsiye bağlayıcı değildir ancak üye devletlerin tütün kaynaklı kanserleri azaltma yönündeki daha geniş çabaların bir parçası olarak uygulayabilecekleri bir çerçeve sağlamasını amaçlıyor.
Tasarı, Almanya ve Yunanistan dışında tüm ülkelerin lehte oy kullanmasıyla kabul edildi. Bu ülkeler çekimser oy kullandı.
Salı günü onaylanan belgede, AB ülkelerine sigaralara yönelik kısıtlamaların, gençler arasında giderek daha popüler hale gelen ısıtılmış tütün cihazları ve elektronik sigaralar gibi "yeni çıkan ürünleri" de kapsayacak şekilde genişletilmesi çağrısı yapılıyor.
Pratikte bu, yüzme havuzları, plajlar, hayvanat bahçeleri, çatı barlar ve restoran terasları gibi yerlerde her türlü sigara içmenin yasaklanması anlamına geliyor.
AB'nin "Kanserle Mücadele Planı" kapsamında, sigara içen nüfusunu 2040 yılına kadar toplam nüfusun yaklaşık yüzde 25'inden yüzde 5'in altına düşürmeyi hedeflemesi üzerine bu adım atıldı.
Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) istatistiklerine göre, tütün kullanımı nedeniyle her yıl dünya genelinde sekiz milyondan fazla kişinin öldüğü tahmin ediliyor. Bu ölümlerin yaklaşık 1,3 milyonu pasif içicilik nedeniyle sigara içmeyen kişilerden oluşuyor.
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre elektronik sigaralardan çıkan emisyonlar zararlı nikotin ve diğer toksik maddeleri içerir. Ancak sigara ve elektronik sigarayı aynı şekilde ele almak halen tartışmalara neden oluyor.
İtalya ve Romanya, oylama öncesinde yaptıkları ortak açıklamada, açık havada elektronik sigara içme yasağı çağrılarının bilimsel temele sahip olmadığını ve öneriye dahil edilmemesi gerektiğini söyledi. İki ülke yine de metni destekledi.
Almanya, konunun merkezi hükümetin değil, bölgelerin yetkisinde olduğunu belirterek çekimser kaldı.
Yunanistan da bu tür kuralların etkisine şüpheyle yaklaşarak, e-sigaranın etkileri konusunda daha fazla bilimsel veriye ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Geçtiğimiz hafta Avrupa Parlamentosu'nda benzer bir metnin oylanmasında da tartışma yaşanmıştı
Başlangıçta Avrupa Parlamentosu üyelerinin çoğunluğunun desteklediği sigara yasağına ilişkin karar tasarısı, sağ görüşlü milletvekillerinin geleneksel tütün ürünleri ile elektronik cihazlar arasında ayrım yapan değişiklikleri geçirmesinin ardından, tasarının sulandırılması nedeniyle geçen hafta reddedildi.
Bu durum, orijinal metni destekleyen ancak sulandırılmış versiyonunu reddeden solun öfkesini çekti.
Sağcı ECR grubunun milletvekili Pietro Fiocchi, yaptığı açıklamada, "Açık havada sigara içme yasağını bireysel özgürlüğün ihlali olarak görüyoruz" dedi.
Sembolik bir değer taşıyan parlamento kararı, 378 hayıra karşılık sadece 152 evet oyu ile reddedildi.
Kaynak: AFP/France 24
Yorumunuz