ABD Adalet Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, 37 yaşındaki Taşkın Torlak'ın Türkiye'ye dönmeye çalışırken yakalandığı belirtildi.
Mahkeme belgelerine göre Torlak, yaptırım uygulanan petrolün sevkiyatında yer alan birkaç şirketi işletiyordu. Çoğu batılı alıcının Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'yu devirmeyi amaçlayan ABD yaptırımlarını baltalama korkusuyla Güney Amerika ülkesinden uzak durduğu bir zamanda, Torlak’ın 2020'den başlayarak, Venezuela'nın ham petrolünü taşımak için Ukrayna, Çin, Endonezya ve diğer yerlerden isimsiz işbirlikçilerle ve şirketlerle çalışmaya başladığı iddia ediliyor.
Torlak ve ortaklarının, ABD bankalarının bilmeksizin yasa dışı petrol taşımacılığına ilişkin ödemeleri işleyebilmesini sağlamak için işlem yararlanıcılarının kimliklerini gizlediği ileri sürülüyor.
Suç ortaklarından biriyle yaptığı yazışmalarda, "Paramızın bir yerde sıkışmasını önlemek için temiz isimlerden birini kullanabiliriz" yazdığı öne sürülüyor.
İddialara göre Taşkın Torlak ve suç ortakları tespit edilmekten kaçınmak için, kiralanmış petrol tankerlerinin zorunlu otomatik izleme sistemlerini yasa dışı Venezuela ham petrolünü taşırken sık sık kapattılar ve ayrıca gemilerin kayıtlarını ve bayraklarını sık sık değiştirdiler.
Başsavcı Yardımcısı Matthew G. Olsen yaptığı açıklamada, "Adalet Bakanlığı, Maduro rejimine uygulanan yaptırımları delmek için suç teşkil eden girişimlerde bulunanlardan hesap sormaya devam edecek." dedi.
Torlak'ın suç ortağı olduğu iddia edilen kişilerin şikâyet dilekçesinde isimleri açıklanmadı ancak bu kişilerin Ukrayna uyruklu bir kişi, Çin merkezli bir nakliye şirketinin çalışanı ve Türkiye'de görevli bir tanker kaptanı olduğu belirtildi
ABD, Maduro'nun 2018'deki ilk yeniden seçiminden sonra Venezuela'ya yönelik yaptırımları artırmaya başladı. Bu seçimde birkaç önemli muhalif aday olmaktan menedilmişti. O zamanlardan bu yana Maduro iktidardaki hakimiyetini derinleştirdi ve bu yıl muhaliflerinin oyların çalındığına dair sunduğu kanıtlara rağmen üçüncü, altı yıllık dönemini kazandığını iddia etti.
ABD, oylamayı engellemekle ve insan hakları ihlalleri yapmakla suçlanan yetkililere karşı bir dizi yaptırımla karşılık verdi.
ABD Adalet Bakanlığı yaptığı açıklamada, "Plan, petrol taşıyan tankerlerin kimliklerini gizlemek için gemilerin isimlerini değiştirmek ve bayraklarını değiştirmek, gemi adlarını boya veya battaniyelerle kapatmak ve gemilerin yerini takip eden elektronik cihazları kapatmak gibi eylemleri içeriyordu" dedi.
Şikâyete göre Torlak ve suç ortakları, Venezuela petrolünü taşımak karşılığında Venezuela'nın devlet petrol şirketi PDVSA'dan onlarca milyonlarca dolar aldı.
Associated Press'in haberindeki, Taşkın Torlak'ın suç ortağı olduğu iddia edilenler arasında 'Türkiye'de görevli bir tanker kaptanı' olduğu iddiasından Torlak'ın Türkiye'de de bir şirket sahibi olduğu anlaşılıyor. Bu şirketin ve tüm sahiplerinin kimler olduğu henüz Türkiye basınına yansımadı.
Yorumunuz