Dünya

ABD’nin kredi notunun düşürülmesinin ardından dolar değer kaybediyor

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s geçen cuma günü ABD’nin kredi notunu düşürmüştü.

ABD’nin kredi notunun geçen cuma Moody’s tarafından düşürülmesi ve ülkenin mali görünümünü daha da kötüleştirecek bir vergi paketinin Temsilciler Meclisi’nde geçmesinin ardından, ABD'de borsa vadeli işlemleri düşüşe geçti.

Dolar, başlıca para birimleri karşısında değer kaybederken, ABD tahvilleri de satış baskısı gördü ve tahvil getirileri yükseldi.

Moody’s, cuma günü, büyük bütçe açıkları ve artan faiz maliyetlerini gerekçe göstererek, ABD’nin elinde kalan son AAA kredi notunu da geri almıştı. Bu gelişme, yatırımcıların ABD’nin borçluluk gidişatı konusundaki endişelerini artırırken, Temsilciler Meclisi Bütçe Komitesi, ABD Başkanı Trump’ın trilyonlarca dolarlık yeni açık yaratması öngörülen vergi ve harcama paketini pazar gecesi onayladı. Bu yasa tasarısı önünde Meclis ve Senato’da aşılması gereken daha birçok engel bulunsa da yatırımcıların kaygıları arttı. 

Ticaret savaşı etkileri ve Avrupa’daki endişeler

Bu arada, ticaret savaşı, Avrupa Birliği’nin büyüme tahminlerini düşürmesine neden oldu. Avrupa Birliği ekonomistleri pazartesi günü yaptığı açıklamada, ABD'nin ihracata uyguladığı yüksek gümrük vergilerinin etkisiyle Avrupa ekonomisinin bu yıl ve gelecek yıl daha önce tahmin edilenden daha yavaş büyüyeceğini, enflasyonun ise daha hızlı düşeceğini öngördü.

Smirnoff ve Johnnie Walker markalarının sahibi olan içki devi Diageo, gümrük vergilerinden kaynaklanabilecek 150 milyon dolarlık bir zarar konusunda uyarıda bulundu. Ancak şirket, fiyat artışları ve tedarik zinciri ayarlamaları gibi önlemlerle bu zararın yarısını dengeleyebileceğini belirtti.

Hafta sonu, Trump, Amerikan perakande zinciri Walmart’ı fiyat artışlarını gümrük vergilerine bağladığı için eleştirerek, “tarifeleri Çin ve Walmart ödesin” açıklamasında bulundu.

S&P 500 ve Dow Jones vadeli işlemleri geriledi. Nasdaq-100 vadeli işlemleri daha sert düştü, bu da teknoloji hisselerinin baskı altında kalabileceğine işaret ediyor. Wall Street Journal Dolar Endeksi de değer kaybetti.

ABD tahvilleri düştü, getirileri %5 seviyesini aştı

30 yıllık ABD tahvil getirileri %5 seviyesini aştı, bu seviye 2023 sonbaharındaki tahvil çöküşünden bu yana görülmemişti. Devlet tahvillerinde getiri, tahvilin fiyatıyla ters orantılıdır; yani bir tahvilin fiyatı düştüğünde getirisi yükselir. Bu seviye, 2023 Ekim ayındaki tahvil krizinden bu yana ilk kez aşıldı. Öncesinde, en son 2007 yılında, küresel finans krizinin hemen öncesinde bu seviyeler görülmüştü.

2023 öncesinde ise, uzun vadeli tahvil getirileri en son 2007 yılı Ağustos ayında, küresel finans krizinin hemen öncesinde %5’in üzerine çıkmıştı.

ABD devlet tahvillerinin temerrüde karşı sigortalanma maliyeti yükseldi

Bu gelişmelerin yanı sıra, ABD devlet tahvillerinin temerrüde karşı sigortalanma maliyeti de yükselişe geçti. Bu maliyet, kredi temerrüt takasları (CDS) olarak bilinen bir borcun ödenmemesi riskine karşı sigorta işlevi gören finansal sözleşmelerle ölçülüyor. S&P Global Market Intelligence verilerine göre, bu sabah itibarıyla ABD'nin 5 yıllık CDS primi 55 baz puan (0,55 puan) seviyesine çıktı. Bu da 10.000 dolarlık ABD borcunu temerrüde karşı sigortalamanın yıllık maliyetinin 55 dolar olduğu anlamına geliyor. S&P verilerine göre bu rakam, 22 Nisan’da görülen 59 baz puanlık son zirveden biraz daha düşük.

Avrupa ve Asya borsalarında genel olarak düşüşler yaşandı. Altın fiyatları yeniden yükselişe geçti, mayıs başındaki rekor seviyelere doğru hareket etti.

ABD’de üretim canlanıyor ama işçi bulunamıyor

Wall Street Journal’ın haberine göre, Amerika’da neredeyse yarım milyon üretim işi boş durumda. Üreticilerin neredeyse yarısı, en büyük zorluklarının işçi bulmak ve elde tutmak olduğunu söylüyor. Trump’ın fabrikaları Amerika’ya geri getirme vaadiyle örtüşen bu tablo, işçi kıtlığı nedeniyle yeni zorluklar yaratıyor.

Kaynak: WSJ

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın