Dünya

Amerikan bankası JPMorgan: Türkiye 2023 seçimlerinin ardından resesyona girecek

Türkiye’de ihracat TL'deki değer kaybı nedeniyle 2022'de rekor seviyeye ulaştı ancak enflasyonda durumun kötüleşmesi ve seçimlerin ardından Türkiye ekonomisinin 2023'ün 3'üncü çeyreğinde durgunluğa girmesi bekleniyor.

Türkiye’de ihracat, TL’deki değer kaybının işletmelerin ürünlerini yurt dışına satışta daha rekabetçi hale getirmesi ve Türkiye’nin Rusya ile yakın ekonomik bağlardan yararlanmasıyla geçen yıl rekor seviyeye ulaştı. 

Türkiye ihracatta satış bazında yüzde 12,9'luk bir artış kaydetti ve satışlar 2022'de 254,2 milyar dolara ulaştı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, pazartesi günü 2022 yılı dış ticaret rakamlarını açıkladığı konuşmasında, "Dünyanın ciddi siyasi ve ekonomik sıkıntılarla boğuştuğu bir dönemde yatırımları kesintisiz sürdürmenin, istihdamı 31,5 milyona çıkarmanın, üretimde söz sahibi olmanın, artan belirsizliklere rağmen ihracatı yükselterek devam ettirmenin, katma değer ve marka oluşturmanın, ülke ekonomisine katkı sağlamanın ve tüm bu işleri başarmanın kolay olmadığı"nı söyledi. ‘Bu tablonun, Türkiye'nin artık krizlerin altında ezilen değil krizleri yöneten, hatta krizleri fırsata çeviren bir ülke konumuna geldiğini gösterdiği’ni kaydetti.

Financial Times konuyla ilgili haberinde, Türkiye’nin Rusya'ya yönelik 'Batı yaptırımlarının yarattığı boşluk’tan yararlanarak geçen yıl Rusya ile daha fazla ticaret yaptığına, sadece aralık ayında Rusya'ya yapılan ihracatın iki kattan fazla artarak, 1,31 milyar dolara çıktığına dikkat çekti. 

Türkiye’de enflasyonun ‘büyük ölçüde alışılmışın dışında para politikaları nedeniyle aylardır yüzde 80'in üzerinde’ seyretmesinin iktidar partisinin popülaritesini düşürdüğünü vurgulayan gazete, geçen yıl enflasyona karşılık Merkez Bankası’nın faiz oranını % 9’a kadar düşürmesiyle, TL’nin dolar karşısında % 30 oranında değer kaybettiğini hatırlattı.

Haberde, Türkiye Ticaret Bakanlığı rakamlarına yer verilerek, değer kaybeden TL nedeniyle Türkiye'nin ticaret açığının 2022'de 110,2 milyar dolara yükselirken, ithalat maliyetinin ise yüzde 34 artarak 364,4 milyar dolara çıktığına değinildi. Ham petrol ve diğer enerji ürünlerinin önemli bir ithalatçısı olarak Türkiye’nin petrolün 2022'de dolar bazında yüzde 10'dan fazla yükselmesinden de olumsuz etkilendiğinde işaret edildi.

ABD yatırım Bankası JPMorgan’ın Türkiye’de seçim öncesi milyonlarca işçiye erken emeklilik verilmesi ve asgari ücretin iki katına çıkarılarak 8.500 TL'ye yükseltilmesinin ilk çeyrekte ekonomik aktivitede bir patlamayı ateşleyeceğini öngördüğünü yazan gazete, bankanın Türkiye’de üretimin önceki % 5,3'lük tahmininden yıllık bazda % 7,8 oranında artmasını beklediğini kaydetti.

JPMorgan, uzun vadede, Türkiye hükümetinin geleneksel olmayan ekonomik önlemlerinin "sürdürülemez" olduğunu ve enflasyonu kötüleştireceğini vurguladı.

Haberde, JPMorgan’ın, seçimlerin ardından Türkiye'nin üçüncü çeyrekte resesyona girmesini beklediği bildirildi.
Kaynak: Financial Times

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın