Dünya

İngiltere’de konut fiyatları düşmeye devam ediyor

İngiltere'de ev fiyatları üst üste ikinci ayda, beklenmedik bir şekilde düştü.

İngiliz konut finans kooperatifi ve inşaat topluluğu Nationwide'a göre, İngiltere'deki ev fiyatları nisan ayında art arda ikinci ay boyunca beklenmedik bir şekilde düştü. Bunda konut kredisi fazilerinin artması ve bankaların uyguladığı kredi faiz oranlarının belirsizliği etkili oldu.

Bazı ekonomistlerin, iki aydır yaşanan düşüşlerin "trend gibi görünmeye başladığını" ve konut kredisi faiz oranlarının yükselmeye devam ettiğini söylemesiyle birlikte, veriler gelecek haftaki faiz toplantısından önce İngiltere Merkez Bankası üzerinde daha fazla baskı oluşturacak. 

Ortalama konut fiyatı 11.700 sterlin daha düşük, 261.962 sterlin

İngiltere’de nisan ayında ortalama konut fiyatı 261.962 sterline indi.

Birleşik Krallık'ta ortalama bir evin değeri, Ağustos 2022'deki değerinden artık 11.700 sterlin daha düşük seyrediyor.

Nationwide başekonomisti Robert Gardner'a göre, "Mevsimsel etkiler de dikkate alındığında ev fiyatları şu anda 2022 yazında kaydedilen tüm zamanların en yüksek seviyelerinin yaklaşık %4 altında."

Geçen hafta, Barclays, HSBC ve NatWest'in de aralarında bulunduğu büyük kredi kuruluşları, bazı ekonomistlerin İngiltere Merkez Bankası'nın faiz oranlarını ne zaman düşürmeye başlayacağına ilişkin tahminlerini geri itmesine cevaben sabit ipotek anlaşmalarında faiz oranlarını artırdı.

Salı günü Nationwide sabit faiz oranlarının bir kısmını yüzde 0,25'e kadar artırdı. Finansal veri sağlayıcısı Moneyfacts, ortalama yeni iki yıllık sabit ipotek oranının artmaya devam ettiğini ve şu anda %5,91 seviyesinde bulunduğunu söyledi.

Emlakçı Knight Frank'ın Birleşik Krallık'taki konut araştırması başkanı Tom Bill, yüksek ipotek oranlarının talebe zarar vermesi nedeniyle yılın ilk iki ayında görülen ev fiyatlarındaki artışın "tersine döndüğünü" söyledi. Ancak şunları ekledi: "Faiz indirimi ufukta ilerledikçe talebin ve konut fiyatlarındaki artışın bu yılın sonlarında toparlanacağına inanıyoruz."

İngiltere Merkez Bankası’nın bu yılın sonlarında faiz indirimi açıklaması bekleniyor. Bazı ekonomistler faiz indiriminin haziran ayı gibi yakın bir zamanda gerçekleşebileceğine inanırken, diğerleri faizde indirimin ağustos veya eylül ayında daha muhtemel olduğuna inanıyor.

Kaynak: The Guardian

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın