Yunanistan’da Agioi Theodorou'daki tatil evindeyken, pazar sabahı saat 7.30'da bilinci kapalı olarak Korint'teki hastaneye kaldırılan, 88 yaşındaki Yunanistan eski başbakanı Kostas Simitis hayatını kaybetti.
Simitis, 25 Aralık 1995 tarihinde Yunanistan ile Türkiye arasında 'Figen Akat' isimli Türk bandıralı kargo gemisinin Kardak Kayalıkları'nda karaya oturması ve Türk ve Yunan kurtarma ekipleri arasında çıkan anlaşmazlık sonucu patlayan diplomatik ve askerî krizde Yunanistan başbakanıydı.
Olay ilk kez 20 Ocak 1996 tarihinde duyulmuştu.
Fotoğraflar: AP Photo / Hürriyet
Yunan güçlerinin kayalara Yunan bayrağı asmasının ardından, Türkiye’nin SAT komandoları Kardak kayalarına Türk bayrağı asmıştı.
Kayalıklarda Türk askeri varlığı olup olmadığına dair keşif uçuşu yapan Yunan helikopteri arızalanmış ve Yunan helikopteri düşmüştü. Helikopterdeki üç kişilik Yunan mürettebatı kazada hayatını kaybetmişti.
İki tarafın da bayraklarını Kardak’tan kaldırması ile iki ülkeyi savaşın eşiğine getiren kriz 30 Ocak 1996'da sonlanmıştı.
"Kardak’ta Yunanistan Silahlı Kuvvetleri gerekli teçhizat ve hazırlığa sahip değildi" demişti...
Simitis daha sonra, "Kardak krizinden sonra Türkiye ile denge sağlanması amacıyla silahlanmaya ağırlık verdik" demişti.
Kardak krizi sırasında Yunanistan’ın Türkiye’ye cevap verebilecek askeri güce ve hazırlığa sahip olmadığını ifade etmiş ve "Kardak’ta Yunanistan Silahlı Kuvvetleri gerekli teçhizat ve hazırlığa sahip değildi" diye konuşmuştu.
"Kardak krizinin ardından, silahlı kuvvetler yönetiminin bana Türkiye’nin daha güçlü olduğunu, aramızda büyük fark bulunduğunu ve Türkiye’ye karşı önleme gücü oluşturulması gerektiğini söylemesi üzerine silahlı kuvvetlerin güçlendirilmesi gerekli görüldü. Bunun üzerine hükümet yeni silah sistemleri satın almaya ve silahlarını modernize etmeye karar verdi. Bu çerçevede 60 adet F-16, 15 adet Miraj, 4 adet denizaltı ve helikopterler satın alınması kararlaştırıldı’ demişti.
Kostas Simitis hakkında
Kostas Simitis, 23 Haziran 1936'da Pire'de doğdu.
Üniversite profesörü ve politikacıydı. Haziran 1996'dan 8 Şubat 2004'e kadar PASOK'un başkanlığını ve 18 Ocak 1996'dan 10 Mart 2004'e kadar başbakanlık yaptı.
1974'te Yunan cuntasının devrilmesinin ardından PASOK'un kurucuları arasında yer aldı ve partisi iktidara geldiğinde çeşitli bakanlık görevlerinde bulundu.
18 Ocak 1996'da PASOK Parlamento Grubu tarafından yapılan oylamanın ardından Andreas Papandreu'nun yerine başbakan olarak atandı ve ana hedefi Yunan ekonomisinin ekonomik reformu ve Yunan toplumunun sosyal yakınlaşması olan "modernleştirici" güç kutbunu temsil etti.
30 Haziran 1996'da, Andreas Papandreu'nun ölümünden birkaç gün sonra, Kostas Simitis, partinin 4. Kongresinde PASOK'un başkanı seçildi.
Eylül 1996 ve Nisan 2000 seçimlerini kazandıktan sonra yeniden başbakan seçildi.
Başbakan olarak, Avrupa Birliği politikalarına uygun olarak ekonomik istikrarı hedefleyen, aynı zamanda büyük Yunan kamu sektörünün kademeli olarak özelleştirilmesiyle birlikte ılımlı bir dış politikayı destekledi.
PASOK'un başkanı olarak, Yunanistan’ın küreselleşme bağlamında Avrupa entegrasyonuna giden yolunu destekledi.
İkinci dönemine, enflasyonun ve ulusal borcun düşürülmesi amacıyla kemer sıkma önlemlerinin uygulanmasının yanı sıra dış politika alanında Kıbrıs sorununa ilişkin Yunan-Türk farklılıklarını çözme çabalarında bulundu.
Başbakanlığı sırasında en önemli başarıları arasında 2001 yılında Yunanistan'ın Euro bölgesine, Avrupa Ekonomik ve Parasal Birliğe katılması yer alıyor.
Kaynak: Skai
Yorumunuz