Dünya

2020’de gri listeye alınan Jamiaka’ya 2 sene sonra kara liste uyarısı

Jamaika hazirana kadar daha fazla ilerleme kaydetmezse Myanmar, İran ve Kuzey Kore’nin yanında kara listeye alınabilir. 

Mali Eylem Görev Gücü (FATF), Jamaika ve diğer Karayip bölgelerini uyararak, eylem planlarını tamamlamakta önemli ilerleme kaydettiklerini göstermeleri için haziran ayına kadar süre tanıdı. Jamaika hazirana kadar daha fazla ilerleme kaydetmezse Myanmar, İran ve Kuzey Kore’nin yanında kara listeye alınabilir. 

Jamaika, avukatlar için kara para aklama karşıtı raporlama düzenlemesi ile ilgili olarak Jamaika Barolar Birliği'ne karşı kısa bir süre önce başarı elde etmiş olsa da, diğer eksiklikleri tamamlamadı. Küresel kara para aklama ve terörün finansmanı ile mücadele kuruluşu Mali Eylem Görev Gücü, konuyla ilgili olarak, "FATF, Jamaika'yı Haziran 2023'e kadar eylem planını tamamlamakta önemli bir ilerleme göstermeye çağırıyor, aksi takdirde FATF bir sonraki adımları değerlendirecek. Buna, üyelerine çağrıda bulunmak ve tüm ülkeleri Jamaika ile iş ilişkilerine ve işlemlerine daha fazla durum tespiti yapmaya zorlamak dahil olabilir” açıklamasını yaptı.

FATF'ın genel kurulu her yıl haziran ayında, ekim, şubat ve haziran aylarında yapılan üç toplantının ardından sona eriyor. FATF'ın 20-24 Şubat tarihleri arasında yapılan genel kurul ve çalışma grubu toplantılarında Jamaika’ya uyarı yapılmasına karar verildi ve bir sonraki toplantı 18-23 Haziran tarihleri arasında Fransa'da yapılacak.

Jamaika'nın eylem planını tamamlamak için orjinal zaman çizelgesi, Şubat 2020'de 'gri' listeye alındıktan sonra Ocak 2022 idi. Bu dönemin ardından FATF'ın ekim raporunda, Jamaika'nın Şubat 2023'e kadar eylem planını tamamlaması için önemli ilerleme göstermesi gerektiği, yetersiz ilerleme olması durumunda bir sonraki adımların değerlendirileceği belirtildi.

Jamaika, FATF'ın 40 eylem maddesinden 27'si ile uyumludur ve / veya büyük ölçüde uyumludur ve geri kalan uyumsuz 13 madde, kayıtlı tüm finansal olmayan işletmelerin ve mesleklerin (DNFBP'ler) Kara Para Aklamayla Mücadele / Terörizmin Finansmanıyla Mücadele (AML / CFT) rejimine uyması ve tüm sektörlerde yeterli, riske dayalı denetimin sağlanması ve şirketlerde gerçek yararlanıcıların (BO) FATF standartlarına uygun olmasını sağlamakla ilgilidir.

Jamaika Maliye Bakanı Dr. Nigel Clarke, Şirketler Yasası ve hayır kurumları düzenlemelerinin tamamlanması da dahil ilgili mevzuatta yapılan değişikliklerin Mart 2023'e kadar parlamentoya getirilmesi gerektiğini kaydederken, Jamaika geçen hafta Avrupa Birliği'nin (AB) vergide iş birliği yapmayan ülkeler listesinden çıkarıldı.

Kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadeleyi amaçlayan hükümetlerarası bir kuruluş olarak FATF, artan izleme altındaki ülkeleri 'gri' listeye alırken, gri listede olan ancak FATF Tavsiyeleri’ne uyumlaştırma yapmayan ülkeleri 'kara' listeye yerleştirir. Şu anda 'gri' listede Türkiye dahil 23 ülke ve 'kara' listede üç ülke bulunmaktadır. Şubat ayındaki toplantıda Kamboçya ve Fas 'gri' listeden çıkarılırken, Nijerya ve Güney Afrika listeye eklendi. Rusya’nın FATF üyeliği ise, Ukrayna'yı işgalinin yıldönümünde askıya alındı.

Myanmar, Jamaika'nın karşı karşıya olduğu uyarı sürecinin ardından geçen ekim ayında 'kara' listeye eklenen en son ülke oldu.
Kaynaklar: Jamaica Observer - FATF

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın