Dünya

Fed’in faizleri indirmemesi doları güçlendiriyor

Fed'in iki yıl önce agresif bir faiz artırımı başlatmasının ardından faiz oranları şu anda 23 yılın en yüksek seviyesinde bulunuyor.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın enflasyon konusunda 'daha fazla ilerleme kaydedilmemesine' değinmesi ve iki hafta sonra yapılacak politika toplantısında bankanın faiz oranlarını muhtemelen düşürmeyeceğini açıklaması dünya piyasalarını etkiledi. Fed Başkanı'nın bankanın faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutacağını söylemesinin ardından altın fiyatları kısmen geriledi.

Altının spot piyasaki ons fiyatı, Powell'ın açıklamaları sonrasında yüzde 0.09 gerileyerek 2 bin 381.19 dolar seviyesinde işlem gördü. Altının ons fiyatı, cuma günü ulaştığı tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 2.431,52 doları görmüştü. 

Altının gram fiyatı ise yeni günde 2 bin 490,49 liradan işlem görüyor.

Fed'in iki yıl önce agresif bir faiz artırımı başlatması sonrası faiz oranları şu anda 23 yılın en yüksek seviyesinde bulunuyor. ABD'de enflasyon, 2022 yazında ulaştığı 40 yılın zirvesinden önemli ölçüde düştü ancak son enflasyon raporları, tüketicilerin harcama yapmaya devam ettiğini gösteriyor. ABD’de enflasyon mart atında % 3,5’a çıktı. Şubat ayında enflasyon % 3,2 idi.

Yüksek faizler ve temel ihtiyaç maddelerindeki yüksek fiyatlar, birçok Amerikalıyı kesinti yapmaya zorladı. ABD ekonomisi ve istihdam piyasası sağlam temeller üzerinde dururken, yüksek mortgage oranları konut piyasasını neredeyse durdurdu.

Ancak en son perakende satış raporu, tüketicilerin geçen ay harcamaya devam ettiğini gösterdi ve bu da Fed'in faiz indirimi konusunda acelesi olmayacağına dair güçlü bir işaret olarak kabul ediliyor.

Kaynak: CNN

FED faizleri indirmezse dolar güçlenir

ABD faiz oranlarının yukarı yönlü hareket etmesi iki sorunu beraberinde getiriyor. Birincisi, gelişmekte olan piyasalar yabancı sermayeyi çekmekte zorlanıyor ve yabancı para çıkışı yaşanıyor.

ABD’de faiz oranlarının artmasının getireceği ikinci sorun, doların diğer para birimleri karşısında yükselmesine neden olmasıdır. Para birimlerinin genellikle değişken olduğu gelişmekte olan ülkelerde ABD dolarının değerinin artması mevcut dolar cinsinden borçların ödenmesinin maliyetini de artırır ve dış finansmanı pahalı hale getirerek yatırımı daha da yavaşlatır.

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın