Kıbrıs

Kıbrıs Rum yönetimi tampon bölgedeki dikenli telleri ocak ayında kaldırıyor

Kuzeyden güney göçmen akışını engellemek amacıyla yerleştirilen dikenli teller onlarca hayvanın tellerin arasında mahsur kalmasına ve ölmesinde neden oluyor.

Güney Kıbrıs'taki  Akaki, Peristerona ve Astromeritis köyleri yakınlarındaki tampon bölgeye göçmen akışını engellemek amacıyla yerleştirilen dikenli tellerin ocak ayında kaldırılacağı açıklandı. 

Kıbrıs Rum devlet televizyonu RİK’e konuşan Göç Bakanı Yardımcısı Nicholas Ioannides perşembe günü yaptığı açıklamada, dikenli telleri kaldırmak için "teknik ekiplerin oluşturulduğunu" söyledi ancak 2025'teki hedefinin "yasa dışı göçü daha da azaltmak" olduğunu ekledi.

Kıbrıs'taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü (BMBG) sözcüsü Aleem Siddique: "Bu yetkisiz bir yapıdır ve kaldırılmasını talep ettik"

Kıbrıs'taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü (BMBG) sözcüsü Aleem Siddique, Cyprus Mail'e yaptığı açıklamada, BMBG'nin bu konudaki tutumunun "ilk günden bu yana değişmediğini" söyledi.

"Genel Sekreter [BM Genel Sekreteri Antonio Guterres] tarafından yazılan çeşitli raporlarda yer aldı. Bu yetkisiz bir yapıdır ve kaldırılmasını talep ettik" dedi.

BMBG’nin taleplerine rağmen "sahadaki durumda bir değişiklik olmadığını" ve "çitin tampon bölgede durduğunu" sözlerine ekledi.

Dikenli tel en son ekim ayında, Fileleftheros gazetesinin kabinenin dikenli telleri kaldırma kararını onayladığını duyurmasıyla manşetlere çıkmıştı.

Siddique ise Cyprus Mail'e verdiği demeçte, haberlere rağmen dikenli tellerin hâlâ yerinde olduğunu belirterek, dikenli tellerin söz konusu bölgelere "BM misyonu protestolarına karşı" yerleştirildiğine dikkat çekti.

"Bu tür eylemler yalnızca BMBG operasyonlarını engellemekle kalmıyor, aynı zamanda misyonun istikrar ve barışı koruma çabalarına karşı bir saygısızlık anlamına geliyor." dedi.

Guterres'in temmuz ayında yayınladığı son yıllık raporunda, adada konuşlu BMBG güçlerinin "hareket özgürlüklerinin kısıtlanması da dahil olmak üzere önemli operasyonel zorluklarla " karşı karşıya olduğu belirtildi.

Kıbrıs Rum Adalet ve Kamu Düzeni Bakanı Marios Hartsiotis, hükümetin ekim ayında dikenli tellerin kaldırılması kararının ardından Yeşil Hat'taki polis devriyelerinin artırılmasına karar verdiğini, ayrıca bölgeye güvenlik kameraları yerleştirileceğini söylemişti.

Üç ay önce, hükümet sözcüsü yardımcısı Yiannis Antoniou, dikenli tellerin kaldırılması kararının “prensip olarak alındığını” ve 2023 yazında gözlemlenen göçmen akımlarından dikenli tellerin “amacına hizmet etmediğinin” açıkça görüldüğünü söylemişti.

Aynı görüşü, Cumhurbaşkanı Nikos Hristodoulides'e yazdığı mektupta paylaşan Temsilciler Meclisi Başkanı Annita Demetriou da, "Çitin amacına ulaşmakta tamamıyla faydasız olduğunu (...) ve Kıbrıs'a büyük bir siyasi maliyet yüklediğini" ifade etmişti.

Daha sonra ağustos ayında Ioannides, Hristodoulides'e bundan sonra atılacak adımlar hakkında "ayrıntılı bir tavsiyede bulunma" niyetini açıklamıştı.

Ekim ayında ayrıca, “[dikenli tellerin] döşenmesinden dolayı sıkıntı çeken” “yerel halkın tepkilerine” değinmiş ve konuyla ilgili yerel halkın duygularının dikkate alındığını eklemişti.

Astromeritis Muhtarı Aris Constantinou, daha önce yaptığı açıklamada, köyündeki insanların tampon bölgedeki tarım arazilerine bakmakta zorluk çektiğini, mülklerinin değerinin ve yeni binalar inşa etme kabiliyetlerinin de olumsuz etkilendiğini söylemişti.

Ayrıca etkilenen köylerden yaklaşık 200 kişi öfkelerini dışa vurmak için Troodos ile Akaki paketleme tesisi arasındaki yolu kapatarak protesto gösterisi düzenlemişti.

Dikenli tel ilk olarak 2022 baharında döşendi ve dönemin içişleri bakanı Nicos Nouris'in adını taşıyarak, "Nouris teli" olarak anıldı.

Türkiye'den kuzeye seyahat edip Yeşil Hat'ı aşarak Kıbrıs Cumhuriyeti'ne sığınma talebinde bulunanların sayısında artış yaşandı.

İlk etapta dikenli tellerin Denia ve Mammari köylerini geçerek doğuya doğru uzanması planlanıyorduysa da iki köyün muhtarları Hristakis Panayiotou ve Nikos Kodjiapashis, köylerine dikenli tel çekilmesi yönündeki her türlü girişimi "engelleyeceklerine" söz vererek, bu plana itiraz ettiler.

Tampon bölgenin güney tarafındaki köylerine dikenli tel çekilmesi durumunda, “3.000 kişinin hükümet kontrolündeki bölgelere erişimini kaybedeceğini, Türk askerleri ile dikenli tel arasında sıkışıp kalacaklarını ve kaçış için çok az yer kalacağını” iddiasını dile getirmiş ve köylerin ve ailelerin serbest dolaşım haklarından mahrum bırakılmasını kabul etmeyeceklerini bildirmişlerdi.

Kaynak: Cyprus Mail

Tel çitlerin arasında mahsur kalan hayvanlar trajik şekilde ölüyor

Güneyde Çevre Hareketi - Yurttaş İşbirliği’ne bağlı Hayvan Eylem Grubu, tampon bölge boyunca uzanan çitin hayvanlar için “ölüm tuzağı” olduğunu ve kaldırılması gerektiğini açıklamıştı.

Hayvan Eylem Grubu'nun aktardığına göre, onlarca hayvan söz konusu çitlerin arasında mahsur kaldı ve trajik bir şekilde öldü. Şu ana kadar her gün tehlikeye maruz kalan köpek, kedi, tavşan ve daha birçok hayvan tespit edildi.

Hayvan Eylem Grubu koordinatörü Anthi Mouzouri yazılı açıklamasında, çitin kaldırılmasının “yaban hayatının ve bölgenin doğal mirasının korunması açısından acil bir öncelik meselesi” olduğunu belirtmiş ve “çitin artık amacına hizmet etmediğine karar veren devlet, hayvanların güvenliğini sağlamalı ve daha fazla trajik ölümleri önlemelidir." demişti.

Kaynak: West Nicosia News

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın