Dünya

Yaptırımlara rağmen Türkiye’nin Rusya’ya ihracatının artmasından Batı rahatsız

İngiliz Financial Times gazetesi, Batı'nın çekildiği Rus pazarını Türkiye şirketlerinin doldurmasının ve Türkiye'nin Rusya'ya yaptığı ihracatın artmasının Batı başkentlerini huzursuz ettiğini yazdı.

Türkiye'nin Rusya'ya ihracatı, geçen yılın aynı dönemine kıyasla son üç ayda değer bazında yüzde 46 arttı. 

Financial Times gazetesi Ankara’nın geçen sene Türk şirketlerinin batılı işletmelerin Rusya’dan göçünün yarattığı boşluğa adım atmasına izin verdiğini belirterek, Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İstatistik Kurumu tarafından derlenen ihracat verilerine göre, mayıs-temmuz ayları arasında, Türkiye'nin Rusya'ya ihracatının 2,04 milyar dolara çıktığını ve bu rakamın 2021 yılının aynı aylarına göre 642 milyon dolar daha yüksek gerçekleştiğini vurguladı.

Sadece geçen ay Rusya'ya yapılan Türkiye ihracatı % 75 arttı

Sadece geçen ay için, Rusya'ya yapılan ihracatın değeri, Temmuz 2021'de 417 milyon dolardan 730 milyon dolara yükselerek yıllık bazda yüzde 75 arttı. 

Temmuz 2021 ile Temmuz 2022 arasındaki 313 milyon dolarlık artış, Türkiye'nin ihracat yaptığı tüm ülkeler arasında en büyük artış oldu. Rusya'nın temmuz ayında Türkiye'nin toplam ihracatı içindeki payı, 12 ay önceki yüzde 2,6'dan yüzde 3,9'a yükseldi. 

“İki ülke arasındaki ticaretin arttığına dair kanıtların Batılı yetkilileri kızdırması muhtemel’ 

Gazete haberinde, ‘Söz konusu toplam meblağlar nispeten küçük kalsa da ve Türkiye'nin Rusya'dan yaptığı ve enerjinin hakim olduğu büyük ithalata göre cüce kalsa da iki ülke arasındaki ticaretin arttığına dair kanıtların, Ankara ile Moskova arasındaki ekonomik işbirliğinin derinleştiği konuşmalarından dehşete kapılan Batılı yetkilileri kızdırması muhtemel’ yorumunu yaptı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden gelen rakamlar, Rusya'ya yapılan ihracattaki artışın tekstil, elektrik ve mobilya ile birlikte kimyasallar, taze meyve ve sebze ve diğer gıda ürünlerinin satışından sağladığını gösteriyor. 

Devlet başkanları Recep Tayyip Erdoğan ve Vladimir Putin arasında bu ay Rusya'nın Soçi beldesinde dört saat süren bir toplantı sonrasında enerji ve ticaret konusunda iş birliğini genişletme yönündeki ortak bir vaatte bulundu. Bu durum batı başkentlerinin tepkisine neden oldu ve Türkiye'nin Rusya’ya yönelik yaptırımlardan kaçınma için bir kanal görevi görmesi durumunda misillemeyle karşı karşıya kalabileceği uyarılarını tetikledi. 

Ukrayna'ya silahlı insansız hava araçları tedarik eden bir NATO üyesi olan Türkiye, Rusya’ya karşı Batı yaptırımlarına katılmadı. Batılı yetkililer, Ankara'nın Putin'i Ukrayna'ya karşı savaş için cezalandırmayı amaçlayan önlemleri almayacağını büyük ölçüde kabul ettiler. 

Türkiye'nin Rusya ile gelişen ticareti ve Avrupa’nın Moskova’ya yaptığı ithalat ve ihracatının yerine geçme potansiyeli AB’yi huzursuz ediyor

Bununla birlikte, iki AB yetkilisi Financial Times'a verdiği demeçte, AB üye devletlerinin Türkiye'nin Rusya ile gelişen ticareti ve diğer Avrupa ithalat ve ihracatının yerine geçme potansiyeli konusunda giderek daha fazla huzursuz olduklarını söyledi. Bazı başkentler Ankara'dan Kremlin ile ilişkisi hakkında bilgi istedi. Yetkililerden biri, "Radarımızda. Bu hoş değil ve AB tarafından iyi algılanmıyor. Bu rahatsız edici" ifadelerini kullandı. 

Türk Lirası, Türkiye'nin kaçak enflasyona rağmen gevşek bir para politikasına bağlı kalması nedeniyle bu yıl dolar karşısında değerinin dörtte birini kaybetti. Nispeten ucuz Türk ürünleri ihracat satışlarının artmasına yardımcı oldu. Ticaret bakanlığı, değer açısından, ihracatın geçen ay Temmuz 2021'e göre yüzde 13 daha yüksek olduğunu ve ABD'ye satışların yüzde 25 artarak 1,32 milyar Dolar’a yükseldiğini söyledi. 

Putin'in Ukrayna'yı işgalinden bu yana Rusya'ya karşı yedi paket halinde uygulanan AB yaptırımları, üst düzey elektronik ve yazılım, makine ve ulaşım ekipmanı türleri, petrol rafinerisi, enerji, havacılık ve uzay endüstrileri tarafından kullanılan mal ve teknolojiler gibi en son teknolojilerin ihracatına getirilen yasakları içeriyor. 

Ankara’nın Batılı şirketlerin Rusya'dan çıkışını Türk şirketlerinin devreye girmesi için bir fırsat olarak görmesi AB’nin alarm vermesine neden oluyor

Bazı Batılı yetkililer de, bazı Türk yetkililerin ve iş dünyası figürlerinin dile getirdiği gibi Ankara'nın Batılı şirketlerin Rusya'dan çıkışını Türk şirketlerinin devreye girmesi için bir fırsat olarak gördüğü fikri karşısında alarm verdi. 

AB'nin dış ve diplomatik kolunun sözcüsü Peter Stano, "Avrupa Topluluğu'nun Ukrayna'ya karşı saldırganlığına yanıt olarak Rusya ile bağlarını azalttığı sırada, Moskova ile bağları veya angajmanı artırmak gerçekten uygun değil" dedi. 

AB yetkilisi: "Bu Türkiye, [AB'deki] herkesin şu ya da bu nedenle Türklere ihtiyacı var"

Ancak Türkiye'ye karşı potansiyel eylem, güçlü ve etkili bir NATO üyesi olarak rolü ve yaklaşık 4 milyon Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapmadaki rolü nedeniyle karmaşıktır. 

Gazeteye göre, Türkiye cumhurbaşkanının BM ile birlikte aracılık ettiği, Ukrayna'nın deniz yoluyla tahıl sevkiyatına yeniden başlamasına izin veren son anlaşma, Batılı kaynaklarca Erdoğan'ın Putin ile müzakere kapasitesinde bir güç olmaya devam ettiğinin kanıtı olarak görülüyor. "Bu Türkiye, [AB'deki] herkesin şu ya da bu nedenle Türklere ihtiyacı var" diyen Avrupalı bir yetkili, konunun hassasiyeti nedeniyle isminin gizli kalması koşuluyla konuştu. "Ve AB Türkiye’nin yeteneklerinin farkında olmalı... Erdoğan'a sadece bizim kurallarımıza uyması gerektiğini söyleyemeyiz" dedi.
Kaynak: Financial Times

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın