Dünya

Slot haklarını kaybetmemek için boş uçmak zorunda kalan uçaklar emisyonu artırıyor

Greenpeace tarafından yapılan analize göre, Avrupa Komisyonu'nun havaalanı slot kullanım kurallarında yaptığı değişiklik nedeniyle bu kış Avrupa'da en az 100.000 adet 'hayalet uçuş' yapılabilir. Bunun da küresel ısınmaya etkisi olumsuz olacak.

Greenpeace tarafından yapılan analize göre, AB’nin (Avrupa Birliği) havaalanı slot kullanım kurallarında yaşanan değişiklik nedeniyle bu kış Avrupa'da en az 100.000 adet "hayalet uçuş" yapılabilir.

Avrupa Birliği Komisyonu, hava yolu şirketlerinin büyük havalimanlarında kalkış ve iniş pist haklarını korumaları için kârsız uçuşlara izin veriyor ancak bu durum 2,1 milyon tona kadar sera gazı emisyonunun yayılmasına neden olacak. Bu boş uçuşların yaratacağı emisyon 1.4 milyon adet fosil yakıtla çalışan aracın yayacağı sera gazı emisyonuna eşit.

Avrupa Komisyonu havayollarının slotlarını açık tutmasında karşılaması gereken uçuş operasyonları için doluluk oranını indirdi

Covid pandemisi başladığında, Avrupa Komisyonu havayollarının slotlarını açık tutmak için karşılaması gereken uçuş operasyonlarında doluluk kriterini %80'den %25'e indirdi.

Geçen aralık ayında Brüksel, göstergeyi %50'ye yükseltti ve mart ayında tekrar %64'e çıkarttı.

Lufthansa slot haklarını korumak için bu sene 18.000 "ekstra, gereksiz uçuş" yapacak

Havayolu şirketi Lufthansa’nın CEO'su Carsten Spohr, Lufthansa’nın slot kurallarını yerine getirmek için 18.000 "ekstra, gereksiz uçuş" yapmak zorunda kalabileceğini söyledi.

Lufthansa’nın bir sözcüsü ise Ocak ve Mart 2021 arasında uçuşlarının sadece %45'inin dolu olduğunu söyledi.

Sözcü, kalan %5'e tekabül eden 18.000 uçuşu “gereksiz olarak tanımladıklarını"nı belirtti ve "Avrupa'daki bazı havalimanlarında slot kaybını riske atmasaydık, muhtemelen uçuşları iptal eder ve mevcut diğer uçuşlarla birleştirirdik” dedi.

Greenpeace, bir uçuşta 20 ton sera gazı emisyonu yayıldığı tahminine ve Alman taşıyıcının %17 pazar payına dayanarak, diğer Avrupa havayollarına Lufthansa'nın hayalet uçuş oranını uyguladı.

Araştırma, 200 kişilik bir uçakla, 800-1.000 km mesafeye gitmenin ortalama 90 dakikalık bir uçuş süresi gerektireceğini varsaydı.

İngiltere Havacılık Çevre Federasyonu Direktörü Tim Johnson, Greenpeace varsayımlarının “yerinde” olduğunu söyledi.

Avrupa Komisyonu ise havayolu taşıyıcılarının hayalet uçuşlar düzenlediğini veya “kullan ya da kaybet” slot kurallarının sorun yarattığını reddediyor.

Bir komisyon sözcüsü şunları söyledi: “Boş uçuşlar ekonomi ve çevre için kötü, bu yüzden şirketlerin bu kadar boş uçuş yapmamaları için çeşitli önlemler aldık. Havayolu şirketleri uçuşları boş bırakmaya karar verirse bu AB kurallarının sonucu olmayan bir şirket kararıdır.”

Greenpeace: AB Komisyonu'nun keyfi bir kotayı karşılamak için havayollarından boş uçakları uçurmasını istemesi ikiyüzlü

Greenpeace'in Herkes için Avrupa Hareketliliği kampanyasının sözcüsü Herwig Schuster, "AB Komisyonu'nun keyfi bir kotayı karşılamak için havayollarından boş uçakları uçurmasını istemesi sadece çevreyi kirletmekle kalmıyor, aynı zamanda iklim söylemleri göz önüne alındığında son derece ikiyüzlü" dedi.

Schuster, “Ulaşım emisyonları hızla artıyor” dedi. "Hayalet uçuşları sona erdirmenin ve makul bir tren bağlantısının olduğu kısa mesafeli uçuşları yasaklamanın alçakgönüllü de olsa meyvesini almamak AB'nin sorumsuzluğu olur."
Kaynak: The Guardian

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın